Τι είναι τα ινομυώματα

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι της μήτρας, που προέρχονται από τις μυϊκές ίνες της μήτρας. Περίπου 1 στις 5 νέες γυναίκες έχει ινομυώματα.
Μπορεί να βρίσκονται σε διάφορες θέσεις (ενδοτοιχωματικά, υπορογόνια και υποβλενογόνια) με μίσχο ή χωρίς. Το μέγεθός τους ποικίλλει από μερικά χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά.

Συμπτώματα Ινομυωμάτων

Τις περισσότερες φόρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Σε κάποιες όμως γυναίκες μπορεί να παρουσιαστούν αιμορραγία αλλά και πόνος κατά την περίοδο ή την επαφή. Σπανιότερα συμπτώματα είναι συχνουρία, δυσκοιλιότητα, δύσοσμα κολπικά υγρά και αιμορραγία κατά την επαφή. Τέλος μπορεί να προκαλούν υπογονιμότητα ή αποβολές και ακόμα σπανιότερα να μετατραπούν σε κακοήθεια (περίπου 1 στα 500).

Διάγνωση Ινομυωμάτων

Η διάγνωση των ινομυωμάτων ξεκινά με το ιστορικό (μηνο-μητρορραγίες) και τη γυναικολογική εξέταση, αλλά γινεται κυριως με το υπερηχογράφημα που προσδιορίζει την ακριβή θέση και το μέγεθος του ινομυώματος. Σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται η βοήθεια της αξονικής τομογραφίας, της υστεροσκόπησης ή της υστεροσαλπιγγογραφίας.

Θεραπεία Ινομυωμάτων

Η θεραπεία των ινομυωμάτων εξαρτάται από τα συμπτώματα, το μέγεθος, τον αριθμό, τη θέση και την ηλικία της ασθενούς αλλά και από την ανάγκη για διατήρηση ή όχι της γονιμότητάς της.

Σε νέες γυναίκες που δεν έχουν συμπληρώσει την οικογένεια τους και επιθυμούν τη γονιμότητά τους, γίνεται αφαίρεση των ινομυωμάτων είτε με ανοιχτό χειρουργείο (λαπαροτομία) είτε με λαπαροσκόπηση. Στα ινομυώματα που προβάλλουν προς το εσωτερικό της μήτρας, η αφαίρεση γίνεται με υστεροσκόπηση. Η χορήγηση φαρμάκων για 3 έως 6 μήνες μπορεί να μειώσει το μέγεθος των ινομυωμάτων και να κάνει πιο εύκολη την αφαίρεση τους.

Ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, ή γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους, μπορούμε να εφαρμόσουμε φαρμακευτική θεραπεία σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση ή και να προχωρήσουμε σε αφαίρεση όλης της μήτρας. Κάθε περίπτωση πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά και να γίνεται προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς υπερβολές.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.