Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι η πιο συχνή ορμονική διαταραχή νέων γυναικών και ίσως η συχνότερη αιτία προβλημάτων γονιμότητας. Η κυριότερη αιτία του συνδρόμου είναι κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της ωοθήκης και οι αυξημένες «ανδρικού τύπου» ορμόνες (ανδρογόνα), προβλήματα στο μεταβολισμό, πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών, ή συνδυασμούς των παραπάνω.

Συμπτώματα στις πολυκυστικές ωοθήκες

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι οι διαταραχές της «περιόδου», αυξημένη τριχοφυΐα ή/και ακμή,  και η παχυσαρκία. Αργότερα ίσως εμφανιστούν  Σακχαρώδης Διαβήτης, προβλήματα από την καρδιά και άλλα.  

Διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών

Η διάγνωση του συνδρόμου πρέπει να βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια, και να μην γίνεται βιαστικά και επιπόλαια. Όταν γινεται μια λάθος διάγνωση τοτε επιβαρυνεται η ψυχολογία, τόσο της γυναίκας, όσο και του οικογενειακού περιβάλλοντος της. Επιπλεον την οδηγεί σε λάθος θεραπείες και φυσικα σε περιττά έξοδα και αδικη ταλαιπωρια. Ακόμα περισσοτερο επιβαρυνει την κατασταση ο φόβος της υπογονιμότητας που δημιουργεί ιδιαίτερα μεγάλο άγχος και ψυχική πίεση. Για να εχουμε λοιπον τη σωστή διάγνωση πρέπει να ακολουθησουμε τα κριτήρια των μεγάλων επιστημονικών εταιρειών και να βασιζόμαστε σε εξετάσεις που πρεπει να γινονται και υπο τις καταλληλες συνθηκες. Κάθε εμπειρική διάγνωση είναι παρακινδυνευμένη.

Για τη σωστή διάγνωση στις πολυκυστικές ωοθήκες, μεγάλη σημασία έχει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας και κυρίως η περιγραφή των πιθανών ανωμαλιών της περιόδου. Η φυσική εξέταση της γυναίκας είναι εξίσου σημαντική. Θα προσδιορίσουμε το βαθμό αύξησης της τριχοφυΐας και επιπλέον θα αναζητήσουμε και άλλα πιθανά χαρακτηριστικά του συνδρόμου. Τέλος, χρειάζονται εξετάσεις αίματος για να μετρηθούν οι ορμόνες, καθώς και υπερηχογραφικός έλεγχος για να απεικονιστεί η μορφή των ωοθηκών. Έχει μεγάλη σημασία να αναφέρουμε ότι, τόσο οι ορμονικές εξετάσεις όσο και το υπερηχογράφημα πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένες ημέρες του κύκλου, και όχι τυχαία.

Θεραπεία πολυκυστικών ωοθηκών

Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών εξαρτάται από το αν η γυναίκα επιθυμεί στο άμεσο μέλλον μια εγκυμοσύνη ή όχι. Γυναίκες που  επιθυμούν άμεσα να μείνουν έγκυες, συχνά καταφεύγουν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι γυναικες που δεν σχεδιαζουν αμεσα εγκυμοσύνη, και επιθυμουν να εχουν και αντισυλληπτική προστασία, προτιμούν συνήθως τα χαμηλής δοσολογίας αντισυλληπτικά χάπια. Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια έχουν πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα χάπια παλαιότερης γενιάς (πχ δεν αυξάνουν το σωματικό βάρος) και είναι ασφαλη ακόμα και για νεαρές ή υπέρβαρες ασθενείς. Όταν η αιτία των πολυκυστικών ωοθηκών είναι καποια διαταραχή στο μεταβολισμό, τότε η θεραπεία πρέπει να βασιζεται σε φάρμακα που βοηθούν το μεταβολισμό της ινσουλίνης και του σακχάρου.

Είναι λοιπόν προφανές ότι κάθε γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να κάνει τις σωστές εξετάσεις για να έχουμε τη σωστή διάγνωση και τη σωστή θεραπεία.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.