Η αιμορραγία από τον κόλπο είναι ίσως η πιο αγχωτική κατάσταση για τη γυναίκα σχετικά με την κατάσταση της γυναικολογικής της υγείας. Πολύ συχνά η γυναίκα ανησυχεί πολύ ή και πανικοβάλλεται.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να επιβεβαιώσουμε ότι το αίμα έρχεται πράγματι από τη μήτρα, να εκτιμήσουμε την ποσότητα του αίματος που έχει χαθεί και να δούμε αν η κατάσταση της ασθενούς είναι ανησυχητική ή όχι. Πολλές φορές η αιτία είναι ορμονική αλλά μπορεί να σχετίζεται με κάποια επιπλοκή εγκυμοσύνης ή κάποιο ινομύωμα,  πολύποδα, κύστη ωοθήκης, φλεγμονή κλπ. Στις πολύ νεαρές ηλικίες αλλά και στην εμμηνόπαυση, η αιμορραγία μπορεί να οφείλεται και στην απουσία κάποιων ορμονών.

Διάγνωση αιμορραγίας μήτρας

Για τη διάγνωση της αιμορραγίας σημαντικό ρόλο παίζει το ιστορικό της ασθενούς από το οποίο θα πάρουμε πολλές πληροφορίες για να βρούμε την αιτία, κυρίως για φάρμακα ή άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, αλλά θα μας βοηθήσουν να έχουμε και μια γενική εικόνα της ποσότητας του αίματος που έχει χαθεί. Η γυναικολογική εξέταση θα μας βοηθήσει να βρούμε από πού προέρχεται το αίμα και αν υπάρχει κάποια εμφανής αιτία. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα γίνει με εξετάσεις αίματος αλλά και υπερηχογράφημα ή και κάποιες άλλες εξετάσεις για να δούμε ποια είναι η αιτία αλλά και αν η γυναίκα κινδυνεύει από σοβαρή αναιμία.

Αντιμετώπιση αιμορραγίας μήτρας

Η αντιμετώπιση μιας ανώμαλης αιμορραγίας από τη μήτρα βασίζεται στη διακοπή της αιμορραγίας, στην αποκατάσταση του αίματος που έχει χαθεί αλλά και στην προστασία της γυναίκας από νέα αιμορραγία στο μέλλον. Μπορούμε να σταματήσουμε την αιμορραγία με φάρμακα και να ρυθμίσουμε και πάλι τον κύκλο. Μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις χρειάζεται να γίνει χειρουργική αντιμετώπιση.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.