Οι ανωμαλίες στην «περίοδο» είναι από τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις ανησυχούν τη γυναίκα που απευθύνεται στο γυναικολόγο για να βρει απαντήσεις και λύση στο πρόβλημα της. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις αναστατώνουν την καθημερινότητα της και μπορεί να επηρεάσουν σε σοβαρό βαθμό και τις δραστηριότητες της. Οι συχνότερες  περιπτώσεις είναι:

   Να είναι αυξημένη η καθημερινή ποσότητα του αίματος ή να είναι μεγάλη η διάρκεια της περιόδου σε ημέρες, με αποτέλεσμα τη μεγάλη απώλεια αίματος και τα συνοδά συμπτώματα της αναιμίας, όπως κούραση, αδυναμία, ζάλη κλπ
   Να είναι πολύ μικρή η καθημερινή ποσότητα του αίματος ή να είναι πολύ μικρή η διάρκεια της περιόδου σε ημέρες (μικρότερη από 2 ημέρες), καταστάσεις που ανησυχούν τη γυναίκα για το ποια μπορεί να είναι η αιτία για κάτι τέτοιο.
   Η περίοδος να εμφανίζεται ανά πολύ αραιά διαστήματα (πάνω από 40 ημέρες) που φοβίζει τη γυναίκα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη γονιμότητα της
   Η περίοδος να εμφανίζεται πολύ συχνά (λιγότερο από 22 ημέρες) γεγονός που εξαντλεί λόγω αναιμίας τη γυναίκα καθώς ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να αναπληρώσει τις αποθήκες σιδήρου. Επίσης κουράζει και ψυχολογικά τη γυναίκα καθώς επηρεάζει την καθημερινότητα της και την ποιότητα ζωής της, όπως τις καλοκαιρινές διακοπές της, το ντύσιμο της αλλά και τη σεξουαλική της ζωή.

    Σε κάθε περίπτωση οι ανωμαλίες αυτές πρέπει να εξετάζονται με προσοχή και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Πολύ σημαντικό για τη σωστή διερεύνηση της κάθε περίπτωσης είναι το λεπτομερές ιστορικό της γυναίκας οπού θα αναζητήσουμε πληροφορίες, όπως άλλες παθήσεις, φάρμακα που λαμβάνει, κληρονομικά νοσήματα και πολλά άλλα. Η εξέταση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και πρέπει να γίνεται με προσοχή αλλά και διακριτικότητα, με σεβασμό απέναντι στη γυναίκα. Στη συνέχεια, ο σωστός και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος για να αναζητήσουμε ορμονικές διαταραχές ή άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα. Έτσι, θα οδηγηθούμε στη σωστή διάγνωση που θα μας εξασφαλίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος ώστε η γυναίκα να ανακουφιστεί γρήγορα και με ασφάλεια από την ενόχληση και το άγχος.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.