Η χοριοαμνιονίτιδα είναι μια λοίμωξη, που παρουσιάζεται κυρίως όταν έχουμε πρόωρη ρήξη των υμένων. Γίνεται όταν κάποια μικρόβια προχωρήσουν από τον κόλπο μέσα στη μήτρα και μολύνουν το αμνιακό υγρό, τους υμένες, τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο και τη μήτρα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί στη λοχεία ( 2% μετα από φυσιολογικό τοκετό και 10% περίπου μετα από καισαρική τομή).
Τα συμπτώματα είναι κυρίως υψηλός πυρετός, πόνος στη μήτρα, εμβρυϊκή ταχυκαρδία και δύσοσμη κολπική υπερέκκριση.

Η αντιμετώπιση της χοριοαμνιονίτιδας γίνεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών και την πρόκληση τοκετού. Ο τοκετός πρέπει να διεκπεραιώνεται φυσιολογικά και η καισαρική τομή επιλέγεται μόνο όταν υπάρχουν μαιευτικές ενδείξεις (ποσοστό 30-40%). Τα νεογνά που γεννιούνται από μητέρες με χοριοαμνιονίτιδα έχουν σημαντικά προβλήματα, καθώς τα μικρόβια που μολύνουν τη μήτρα μολύνουν και το μωρό που είναι ακόμα απροστάτευτο από τις λοιμώξεις. Σε συχνότητα 20% περίπου, παρουσιάζουν συχνά λοιμώξεις και κυρίως πνευμονία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα νεογνά θεραπεύονται με τη χρήση αντιβιοτικών μόλις γεννηθούν, χωρίς να παραμένει κανένα πρόβλημα.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.