Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες. Σχεδόν σε 1 κάθε 10 κυήσεις, δεν ξεκινάει ο τοκετός παρά το γεγονός ότι η ηλικία της κύησης έχει ξεπεράσει τις 42 εβδομάδες, με βάση την τελευταία έμμηνο ρύση (ΤΕΡ). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται παράταση κύησης. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αμφιβολία στον ακριβή προσδιορισμό της ΤΕΡ και στον υπολογισμό της ηλικίας της κύησης (η γυναίκα δεν θυμάται πότε ήταν η τελευταία της  περίοδος ή ο κύκλος της δεν ήταν σταθερός), η λύση δίνεται με την υπερηχογραφική μέτρηση του εμβρύου. Από πολλούς προτείνεται να γίνεται πρόκληση τοκετού, στην 41η εβδομάδα της κύησης για να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα, όπως ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου.

Η παράταση κυήσεως απαιτεί στενή παρακολούθηση της εγκύου καθώς ο πλακούντας γερνάει γρήγορα μετά την 40η εβδομάδα και δεν μεταφέρει ικανοποιητική ποσότητα αίματος και οξυγόνου στο έμβρυο.  Η παρακολούθηση του εμβρύου γίνεται με συχνά υπερηχογραφήματα και καρδιοτοκογραφήματα.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.