Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορεί να βάλουν την υποψία ότι η γυναίκα είναι έγκυος. 

Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τα πιο συχνά συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι όταν :

1)  σε μια νέα γυναίκα δεν εμφανίζεται «περίοδος» (σε γυναίκα που είχε μέχρι τότε τακτικό κύκλο).
2)  εμφανίζονται ναυτία και εμετοί, κυρίως κατά τις πρωινές ώρες.
3) αλλάζει η όρεξη για φαγητό (πχ Βουλιμία) ή αλλάζουν οι γευστικές προτιμήσεις της για ορισμένα είδη τροφών ή/και οσμές.
4) οι μαστοί αυξάνονται σε μέγεθος και γίνονται ευαίσθητοι σε άγγιγμα
5) εμφανίζεται συχνουρία
6) η γυναίκα αισθάνεται κόπωση και υπνηλία

Διάγνωση εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα εγκυμοσύνης όμως αυτά που ονομάζονται και «πιθανά ή αβέβαια συμπτώματα της κύησης», δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η γυναίκα είναι σίγουρα έγκυος. Η διάγνωση της εγκυμοσύνης θα γίνει με τη μέτρηση της χορειακής γοναδοτροπίνης (hCG) στο αίμα. Είναι μια ορμόνη που παράγεται όταν υπάρχει κύηση και έτσι αποτελεί την πιο σίγουρη διάγνωση εγκυμοσύνης. Επίσης, χρησιμοποιείται στην αρχή της εγκυμοσύνης για να δούμε ότι το έμβρυο αναπτύσσεται καλά. Φυσιολογικά πρέπει περίπου να διπλασιάζεται κάθε 2-3 ημέρες. Αν δεν διπλασιάζεται κάθε 2-3 ημέρες τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην εμφύτευση του εμβρύου ή κάποιο άλλο πρόβλημα, ενώ όταν υπερδιπλασιάζεται μπορεί να υπάρχει δίδυμη κύηση.

Άλλος τρόπος για να διαγνώσουμε μια εγκυμοσύνη είναι το υπερηχογράφημα αφού όμως περάσουν οι πρώτες εβδομάδες της κύησης ώστε να μπορεί το έμβρυο να είναι ορατό. Επίσης, στην αρχόμενη κύηση μπορούμε να υπολογίσουμε τη ηλικία της κύησης με απόκλιση περίπου 1 εβδομάδας.

Όταν η γυναίκα έχει την υποψία ότι είναι έγκυος, ο μονός ασφαλής τρόπος είναι να εξετάζεται η β-χορειακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) στο αίμα. Έτσι, θα γνωρίζουμε με ακρίβεια από πολύ νωρίς αν η γυναίκα είναι πράγματι έγκυος, ώστε να μπορούμε να τη συμβουλεύσουμε σωστά για όλα όσα πρέπει να προσέχει και όσα πρέπει να αποφεύγει. Επίσης, οι εξετάσεις μπορούν να προγραμματιστούν σωστά από νωρίς και η γυναίκα να ξεκινήσει κάποια συμπληρώματα που θα τη βοηθήσουν να έχει μια πιο ασφαλή εγκυμοσύνη.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.