Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 266 ημερες, δηλαδη περιπου 38 εβδομάδες από τοτε που θα γινει η επαφη και η γονιμοποιηση. Αρκετά συχνά οι γυναίκες δεν έχουν σταθερό κύκλο και δεν μπορούν να ξέρουν πότε έγινε ακριβώς η σύλληψη. Επειδή όμως πρέπει να έχουμε ένα σταθερό σημείο στο χρόνο για να μπορούμε να προσδιορίσουμε την ηλικία της κύησης και να προγραμματίσουμε εξετάσεις χρησιμοποιούμε ως σημείο υπολογισμού την πρώτη ημέρα της τελευταίας «περιόδου» (Τελευταία Έμμηνη Ρύση - ΤΕΡ). Με τον τρόπο αυτό προσθέτουμε τεχνητά 14 περίπου ημέρες και συνεπώς η κύηση διαρκεί περίπου 280 μέρες, δηλαδή 40 εβδομάδες.

Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού

Έτσι, είναι κατανοητό ότι όταν θέλουμε να υπολογίσουμε την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) πρέπει να υπάρχουν δυο βασικές προϋποθέσεις:

α) να ξέρουμε με βεβαιότητα πότε ήταν η πρώτη ημέρα της τελευταίας ¨περιόδου¨
β) η ¨περίοδος¨ να είναι σταθερή  κάθε 28 ημέρες

Στις περιπτώσεις που τα παραπάνω δεν είναι σίγουρα, μπορούμε να υπολογίσουμε την ΠΗΤ με τη βοήθεια του υπερήχου, όταν η κύηση είναι στην αρχή της.  

Για να υπολογίσετε την Πιθανή Ημέρα Τοκετού πατήστε: πιθανή ημερομηνία τοκετού 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.