Οι ραγάδες είναι μια συνηθισμένη ανεπιθύμητη επίπτωση της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται επειδή το δέρμα αναγκάζεται να τεντωθεί γρήγορα και απότομα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η κοιλιά (και όχι μόνο) μεγαλώνει για να χωράει το έμβρυο.

Το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (PMS) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εμφανίζεται τις ημέρες πριν από την εμμηνορροϊκή τους περίοδο. Χαρακτηρίζεται από μια σειρά σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας.

Τρίτο τρίμηνο: αλλαγές κατά την… «τελική ευθεία»

Το βάρος σας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, θα νιώθετε δυσκίνητη και θα κουράζεστε πιο εύκολα. Οι πόνοι στη μέση και στην πλάτη εντείνονται. Τα πόδια πρήζονται και για αυτό πρέπει να τα ανεβάζετε πιο ψηλά όταν κάθεστε ή ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για κάποια άλλη λύση. Η μήτρα πιέζει ξανά την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας και πάλι συχνουρία. Οι καούρες συνεχίζονται, καθώς η μήτρα αυξάνεται και πιέζει το στομάχι.

Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης: το πιο «εύκολο»

Καθώς οι ναυτίες υποχωρούν και η όρεξη για φαγητό επανέρχεται, θα αρχίσετε να παίρνετε περισσότερο βάρος και αυτό χρειάζεται προσοχή. Η αίσθηση κόπωσης και η υπνηλία μειώνονται. Σε αυτή την περίοδο, τα ούλα της εγκύου είναι πιο ευαίσθητα και ματώνουν πιο εύκολα κατά το βούρτσισμα, και για αυτό συστήνουμε να κάνετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κι ευχάριστη κατάσταση. Πολλές γυναίκες ρωτούν το γυναικολόγο τους για τις αλλαγές στο σώμα τους. Συνήθως οι προβληματισμοί έχουν να κάνουν με την άγνοια της γυναίκας για αυτό που θα ακολουθήσει. Το άγνωστο είναι πάντα μια πηγή άγχους, που ο μαιευτήρας γυναικολόγος πρέπει να αποβάλλει από τη γυναίκα με τη σωστή ενημέρωσή της. Ας δούμε τις βασικές αλλαγές στο σώμα της εγκύου ανά τρίμηνο:

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.