Ο ετήσιος γυναικολογικός προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος σχεδόν σε όλες τις ηλικίες όλου του θηλυκού πληθυσμού. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία με την επίσκεψη στο γυναικολόγο, υπάρχει ένα ποσοστό που αντιδρά αρνητικά στο άκουσμα και μόνο της γυναικολογικής εξέτασης.

 

 επίσκεψη στο γυναικολόγο

Φοβάται η γυναίκα τη γυναικολογική καρέκλα;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 71 ετών έδειξε ότι υπάρχουν γυναίκες που έχουν αρνητικά συναισθήματα όταν επισκέπτονται το γυναικολόγο τους, με αποτέλεσμα να μην προγραμματίζουν την επίσκεψή τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να παραμελούν τη γυναικολογική τους υγεία. Τα συνηθέστερα τέτοια συναισθήματα είναι:

  • Αμηχανία κατά την επίσκεψη

  • Δυσφορία κατά την εξέταση

  • Αίσθημα μη τήρησης των «ηθικών αρχών» τους

  • Αίσθημα «προσωπικής εισβολής»

  • Φόβος εύρεσης ενός προβλήματος, όπως ο καρκίνος ή και άλλα.

  • Έλλειψη επικοινωνίας με το γιατρό

Στην έρευνα βρέθηκε ότι είναι μεγάλος και ο αριθμός των γυναικών που νοιώθουν ενόχληση από την αδιαφορία ή ψυχρότητα του ιατρού τους, ως προς κάποιο πιθανό πρόβλημά τους, καθώς και από το μειωμένο χρόνο που διέθεσε ο γυναικολόγος για να τις ακούσει και να τις συμβουλεύσει ή να τις δώσει οδηγίες.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος γυναικολόγος;

«Θέλω να βρω ένα γυναικολόγο που μου ταιριάζει», λένε οι περισσότερες γυναίκες. Ο συνηθέστερος τρόπος που βρίσκει μια γυναίκα ένα γυναικολόγο είναι ρωτώντας κάποιο άτομο που εμπιστεύεται στην οικογένεια ή στους φίλους της. Όμως αυτό αρκεί; Ο γυναικολόγος που ταιριάζει σε μια γυναίκα είναι ο κατάλληλος και σε όλες τις άλλες; Η σχέση γυναικολόγου-ασθενούς είναι ιδιαίτερη και γι’ αυτό η γυναίκα πρέπει να ψάξει να βρει «τον δικό της γυναικολόγο».

 

Τι πρέπει να προσέξετε για να δείτε αν αυτός είναι ο κατάλληλος γυναικολόγος για εσάς;

 

  • Κανονίστε μια επίσκεψη γνωριμίας με τον ιατρό που θα επιλέξετε και συζητήστε μαζί του τα θέματα που σας απασχολούν.

  • Ρωτήστε τις απορίες σας και ό,τι άλλο θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε εικόνα για τη μελλοντική συνεργασία σας. Δείτε αν απαντάει στις ερωτήσεις σας αναλυτικά και κατανοητά.

  • Ρωτήστε για τον τρόπο επικοινωνίας, τη διαθεσιμότητα του, τη διαδικασία εξέτασης, τη λήψη και συζήτηση των αποτελεσμάτων, με ποιο μαιευτήριο συνεργάζεται, πως θα τον βρείτε αν συμβεί κάτι επείγον και ό,τι άλλο εσείς θεωρείτε σημαντικό.

  • Κατά την πρώτη επίσκεψη, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε και το χώρο του ιατρείου, να εξοικειωθείτε με αυτόν και να δείτε κατά πόσο ταιριάζει με αυτό που εσείς θεωρείτε ως κατάλληλο, καθαρό, ζεστό και φιλικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα νιώθετε άνετα να εξεταστείτε. Παρατηρείστε τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια, όχι μόνο του ιατρού αλλά και του προσωπικού.

  • Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είστε υποχρεωμένη να συνεχίσετε να βλέπετε έναν συγκεκριμένο γυναικολόγο, αν δεν είστε ικανοποιημένη. Δεν ταιριάζουν όλες με όλους.

 

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα ασθενής πρέπει να αισθάνεται άνετα με τον ιατρό της, να της εμπνέει εμπιστοσύνη, να μπορεί να του εκμυστηρευτεί ο,τιδήποτε την προβληματίζει χωρίς να νιώθει ευάλωτη και φυσικά να της αφιερώνεται ο απαιτούμενος χρόνος.

Ο γυναικολόγος είναι ο ιατρός στον οποίον απευθύνεται η γυναίκα για προληπτικό έλεγχο, για θέματα υγείας αλλά και για τη δημιουργία της οικογένειάς της. Ρόλος του είναι να την προστατεύει και να την ανακουφίζει από προβλήματα που την ταλαιπωρούν, αντιμετωπίζοντάς τα με γνώση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, με ζεστή και ανθρώπινη προσέγγιση. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό, η σχέση μεταξύ τους να βασίζεται στην ειλικρίνεια και στην εμπιστοσύνη, απαλλάσσοντας τη γυναίκα από περιττό άγχος και φόβο.

Κάθε γυναίκα θέλει τον «καλύτερο γυναικολόγο». Όμως ο καλύτερος γυναικολόγος δεν είναι ένα μόνο συγκεκριμένο πρόσωπο. Γιατί για την κάθε γυναίκα, υπάρχει ένας ιατρός που θα συνδεθεί μαζί της, θα της εμπνεύσει εμπιστοσύνη με τις γνώσεις του και τη συμπεριφορά του και θα την βοηθήσει να διατηρηθεί υγιής, καθώς και να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια, όταν εκείνη το επιλέξει. Η σχέση της γυναίκας με το γυναικολόγο της είναι μοναδική και ιδιαίτερη και γι’ αυτό η καθεμία πρέπει να βρει το δικό της «ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ».

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.