Στην εγκυμοσύνη μπορεί να εμφανιστούν διάφορες λοιμώξεις και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές τόσο στην ιδία όσο και στο έμβρυο.

Ανεμοβλογιά 

Η Ανεμοβλογιά εμφανίζεται περίπου σε 1 κάθε 2000 κυήσεις. Στην έγκυο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πνευμονία, ενώ σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα από τον εγκέφαλο, το συκώτι, την καρδιά και τα νεφρά. Στο έμβρυο μπορεί να προκαλέσει κοντά άκρα αλλά και νευρολογικές βλάβες, προβλήματα στα μάτια και άλλα. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με την κλινική εικόνα αλλά και με εξέταση αίματος για ανίχνευση αντισωμάτων.

Γρίπη 

Η Γρίπη προκαλεί πυρετό, βήχα, κεφαλαλγία και πόνους σε όλο το σώμα. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ενώ ακόμα πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο. Δεν υπάρχει σημαντικός λόγος για να διακόψουμε την εγκυμοσύνη. Καλό είναι όμως να γίνεται το εμβόλιο κατά της γρίπης κυρίως σε μητέρες που έχουν διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. Το εμβόλιο  δεν φαίνεται να παρουσιάζει παρενέργειες στη μητέρα και το έμβρυο.

Ερυθρά 

Η Ερυθρά χαρακτηρίζεται από ήπιο εξάνθημα που ξεκινά από το πρόσωπο. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος για αναζήτηση ειδικών αντισωμάτων στη μητέρα. Η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στο έμβρυο εξαρτάται απο το στάδιο που βρίσκεται η εγκυμοσύνη όταν μολυνθεί η μητέρα. Τα σημαντικότερα από αυτά τα προβλήματα είναι: νοητική καθυστέρηση, μικροκεφαλία, υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου, κώφωση, ανωμαλίες από τα μάτια, τους ενδοκρινείς αδένες, την καρδιά, και άλλα. Ένα σημαντικό ποσοστό των εμβρύων αυτών αποβάλλονται, ενώ ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από όσα φτάσουν να γεννηθούν χάνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Έγκυες που προσβάλλονται από ερυθρά κατά το 1ο τρίμηνο της κύησης αποφασίζουν συνήθως να διακόψουν την κύηση, όταν ενημερωθούν επαρκώς για τους κινδύνους από τη λοίμωξη. Εξέταση για ερυθρά πρέπει να γίνεται σε όλες τις εγκύους, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ιλαρά 

Η Ιλαρά είναι σπάνια στην εγκυμοσύνη , αλλά όταν εκδηλωθεί μπορεί να προκαλέσει αυτόματες αποβολές, πρόωρο τοκετό, προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου και συγγενείς ανωμαλίες. Το εμβόλιο της ιλαράς δεν πρέπει να γίνεται στην εγκυμοσύνη.

Κυτταρομεγαλοϊός

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι η συχνότερη λοιμώδης αιτία για την εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Αν και περισσότεροι από το 50% των ανθρώπων έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, συνήθως δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Η διάγνωση της μόλυνσης του εμβρύου γίνεται με αμνιοπαρακέντηση και εξέταση του αμνιακού υγρού για ανίχνευση DNA του ιού. Η πιθανότητα να μεταδοθεί η λοίμωξη από τη μητέρα στο έμβρυο είναι περίπου 50% και από αυτά μόνο 1 στα 10 έμβρυα θα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα, κυρίως από τον εγκέφαλο.

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Η Λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι σπάνια κατά τη διάρκεια της κύησης. Προκαλεί πυρετό, διόγκωση των λεμφαδένων και εξάνθημα. Η πάθηση δεν είναι συχνή στην κύηση και δεν φαίνεται να επηρεάζει συνήθως το έμβρυο, εκτός από λίγες περιπτώσεις.

Παρωτίτιδα

Η Παρωτίτιδα δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στο έμβρυο και για αυτό δεν χρειάζεται να διακόψουμε την εγκυμοσύνη όταν προσβληθεί η μητέρα. Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα αλλά και με εξέταση αίματος για ανίχνευση αντισωμάτων στη μητέρα.

Πολιομυελίτιδα

Η πολιομυελίτιδα, είναι σπάνια στην εγκυμοσύνη. Όταν όμως εμφανιστεί, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο παιδί, από το συκώτι αλλά και μεγάλη αιμορραγία. Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας δεν πρέπει να γίνεται σε εγκύους.

Τοξόπλασμα 

Το τοξόπλασμα εμφανίζεται σε 1 κάθε 1000 έως και 10.000 γεννήσεις. Η μετάδοση γίνεται μέσα από τα κόπρανα της γάτας. Αν η μόλυνση  της μητέρας γίνει προς το τέλος της εγκυμοσύνης, τότε είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί στο παιδί. Παρ’ όλα αυτά, το παιδί είναι πιο ευάλωτο να εμφανίσει ανωμαλίες από την τοξοπλάσμωση όταν είναι στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης και όχι στο τέλος της. Η διάγνωση στις έγκυες γίνεται με εξέταση αίματος για ανίχνευση  αντισωμάτων. Με τα κατάλληλα φάρμακα μπορούμε να προστατεύσουμε το έμβρυο από τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων, μέχρι κάποιο βαθμό αλλά όχι εντελώς.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.