Η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η έγκυος από το σπίτι της για να πάει στο μαιευτήριο είναι όταν σιγουρευτούμε ότι οι ώδινες έχουν γίνει ρυθμικές ή/και επώδυνες. Στη διάγνωση ότι ο τοκετός έχει ξεκινήσει μας βοηθα και η εμφάνιση αμνιακού υγρού ή αιματηρής βλέννας. Περίπου 1 στους 10 τοκετούς ξεκινούν με ρήξη των υμένων χωρίς πόνους («σπάνε τα νερά»). Αφού επικοινωνήσει με το γιατρό της, η γυναίκα χωρίς πανικό αλλά και χωρίς άσκοπη καθυστέρηση μεταφέρεται συνήθως στο μαιευτήριο για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μόλις η έγκυος φτάσει στο μαιευτήριο, θα διαπιστωθεί ότι πραγματικά έχει ξεκινήσει ο τοκετός και ακολουθεί η παραλαβή, η φροντίδα και η παρακολούθηση της μητέρας και του εμβρύου. Ενώ γίνονται από το συνοδό της εγκύου οι απαραίτητες διαδικασίες για την εισαγωγή της εγκύου στο μαιευτήριο, προχωράμε σε  μια γενική εκτίμηση της κατάστασης της εγκύου, με μέτρηση αρτηριακής πίεσης, παλμών, θερμοκρασίας και λήψη αίματος για εργαστηριακό έλεγχο. Απαραίτητη είναι η ακρόαση των παλμών της καρδιάς του εμβρύου για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει κάποια δυσφορία του εμβρύου.

Απαραίτητη είναι και η κολπική εξέταση της εγκύου για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο τράχηλος της μήτρας (πχ διαστολή) αλλά και τη θέση του εμβρύου. Η διαστολή του τραχήλου μετριέται σε εκατοστά.
Συνήθως γίνεται υποκλυσμός της επιτόκου για να αδειάσει το κατώτερο τμήμα του εντέρου, ώστε να αποφύγουμε την αποβολή κοπράνων κατά των τοκετό. Επίσης,  αν συμφωνεί και η έγκυος, γίνεται και ευπρεπισμός (ξύρισμα) του τριχωτού των γεννητικών οργάνων.  

Αφού η γυναίκα ντυθεί με τα κατάλληλα ρούχα, προσέρχεται στην Αίθουσα τοκετών του μαιευτηρίου, όπου και τοποθετείται ορός και συνδέεται με τον  καρδιοτοκογράφο, για τη συνεχή παρακολούθηση των εμβρυικών καρδιακών παλμών και των συστολών της μήτρας. Φυσικά αν η γυναίκα το επιθυμεί μπορεί να αποσυνδεθεί από τον καρδιοτοκογράφο και τον ορό και να σηκωθεί όρθια, αν όλα είναι ευνοϊκά και ασφαλή για την πορεία του τοκετού.

Αν η γυναίκα το επιθυμεί, μπορεί να γίνει τοποθέτηση επισκληριδίου καθετήρα για την αντιμετώπιση του πόνου από τις συστολές της μήτρας. Έτσι, καταργώντας κάθε αίσθημα πόνου βελτιώνουμε την ψυχολογία της επιτόκου αλλά και τη βοηθάμε να χαλαρώσει πολύ περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό την βοηθάμε να βιώσει χωρίς πόνο τον τοκετό αλλά και να διευκολύνει το πέρασμα του εμβρύου μέσα από τους μύες της πυέλου, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας ενός φυσιολογικού τοκετού.  Καλό είναι η αναισθησία να γίνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να είναι αποτελεσματική ανακουφίζοντας την επίτοκο, αλλά και να μην επηρεάζει σε τίποτα την εξέλιξη του τοκετού.

Όταν ο τοκετός πλησιάζει στο τέλος, γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες και προετοιμασίες για την ολοκλήρωση του. Πολλά από τα μαιευτικά κρεβάτια παρέχουν τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί ο τοκετός πάνω στο ίδιο κρεβάτι, χωρίς μεταφορά της επιτόκου.

Σε όλη την πορεία του τοκετού , από την άφιξη της γυναίκας στο μαιευτήριο μέχρι και την ολοκλήρωση του τοκετού και τον πρώτο θηλασμό του μωρού, σημαντικότατη είναι η βοήθεια που δίνει η μαία στη γυναίκα που γεννά, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχοπροφυλακτικό επιπεδο. Η μαία είναι η πολύτιμη συνεργάτιδα που θα βοηθήσει το μαιευτήρα, καθώς βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό της επιτόκου, φροντίζοντας την και εξυπηρετώντας όλες της τις ανάγκες και επιθυμίες.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.