Οι ραγάδες είναι μια συνηθισμένη ανεπιθύμητη επίπτωση της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται επειδή το δέρμα αναγκάζεται να τεντωθεί γρήγορα και απότομα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η κοιλιά (και όχι μόνο) μεγαλώνει για να χωράει το έμβρυο.

 

ΡΑΓΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΓΥΜΟΣΥΝΗ ΛΥΣΕΙΣ

Τι μπορώ να κάνω για να μην έχω ραγάδες στην εγκυμοσύνη;

 

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μπορείτε να αποφύγετε τις ραγάδες πλήρως, αλλά μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να μειώσετε την πιθανότητα να δημιουργηθούν ή να τις κάνετε να φαίνονται λιγότερο. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας παρέχει αρκετές συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με αυτό.

 

  • Πίνετε αρκετό νερό: Η ενυδάτωση του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των ραγάδων. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Άλλωστε έτσι κι αλλιώς πρέπει να πίνετε αρκετό νερό κατά την εγκυμοσύνη σας, για πολλούς επιπλέον λόγους. Θυμηθείτε ότι το καλοκαίρι πρέπει να πίνετε ακόμα περισσότερο νερό.

 

  • Χρησιμοποιήστε κρέμες ενυδάτωσης: Εφαρμόστε τακτικά ενυδατική κρέμα στην περιοχή της κοιλιάς, των μασχαλών, των γλουτών και των μαστών σας καθημερινά. Αυτές οι κρέμες περιέχουν συνήθως ειδικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, κολλαγόνο, ελαστίνη και αλόη βέρα, που βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και στην πρόληψη της εμφάνισης ραγάδων.

 

  • Τρώτε υγιεινά: Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των ραγάδων, καθώς περιλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα που απαιτούνται για την υγεία του δέρματος.

 

  • Προσοχή στο σωματικό βάρος: προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική αύξηση του βάρους σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν καταφέρετε να περιορίσετε την αύξηση του βάρους σας στα όρια που θα σας ορίσει ο γυναικολόγος, μπορεί να βοηθηθείτε στην αποφυγή των ραγάδων.

 

  • Αποφυγή οξειδωτικών παραγόντων όπως το κάπνισμα, το άγχος, η έκθεση στον ήλιο και η κακή διατροφή.

 

  • Σωματική άσκηση: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των ραγάδων, καθώς μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος. Προσοχή όμως, καθώς η σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται με τη συμβουλή του γυναικολόγου όσον αφορά στο είδος της αλλά και στην έντασή της.

 

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για τις ραγάδες σας, συζητήστε το θέμα σχετικά με την πρόληψη ή την αντιμετώπιση τους με τον γυναικολόγο σας, για να σας δώσει συμβουλές και πληροφορίες προσαρμοσμένες στη δικιά σας περίπτωση.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι οι ραγάδες είναι κάτι φυσιολογικό και συμβαίνουν σε πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να θυμάστε ότι η εμφάνισή τους δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχετε κάνει κάτι λάθος ή ότι δεν φροντίζετε το δέρμα σας επαρκώς. Μην ανησυχείτε αν εμφανιστούν στο δέρμα σας και θυμηθείτε ότι όλα τα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι ένα μέρος του μοναδικού και υπέροχου ταξιδιού σας προς τη μητρότητα.

 


 

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Επίκ.Καθηγητής κ.Χριστόπουλος βρίσκεται πάντα στο πλευρό κάθε εγκύου, παρέχοντας τις γνώσεις του σε κάθε εύκολο, απλό ή απαιτητικό θέμα της εγκυμοσύνης. Μπορείτε να τον συμβουλευτείτε στο ιατρείο του στο Χαλάνδρι, προγραμματίζοντας το ραντεβού σας στο 2106919219.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.