Το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (PMS) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Εμφανίζεται τις ημέρες πριν από την εμμηνορροϊκή τους περίοδο. Χαρακτηρίζεται από μια σειρά σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας.

 

Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο

 

Τι είναι το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο (ΠΕΣ)

Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (ή αλλιώς Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο - Premenstrual Syndrome, PMS) είναι ένας συνδυασμός από διάφορα συμπτώματα που εμφανίζεται σε κάποιες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κάθε μήνα, συνήθως λίγες ημέρες πριν από την περίοδό τους. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μόλις ξεκινήσει η περίοδος ή λίγο μετά την έναρξή της. Σε μερικές γυναίκες η ένταση των συμπτωμάτων είναι τόσο μεγάλη που τις οδηγεί στο γυναικολόγο, καθώς εκείνες τις ημέρες επηρεάζεται η ποιότητα της καθημερινής ζωής τους. Σε κάποιες γυναίκες μπορεί να τις εμποδίζει να ανταποκριθούν ακόμα και στις βασικές υποχρεώσεις τους ή και να τις καθηλώνει στο κρεβάτι.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου;

Υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά συμπτώματα αλλά τα πιο συχνά είναι κάποιες αλλαγές  στο σώμα, όπως το αίσθημα πρηξίματος, κόπωση, πόνος χαμηλά στην κοιλιά ή στους μαστούς και άλλα. Μπορεί να συνυπάρχουν και μεταβολές στην όρεξη με βουλιμία ή διαταραχές  στη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα το να μην θέλουν να βγουν έξω από το σπίτι ή να μην κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητες, με διαταραχές στο συναίσθημα όπως κατάθλιψη, εκνευρισμός ή άγχος.

 

Ποια είναι τα αίτια του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου;

Τα αίτια του ΠΕΣ δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά φαίνεται ότι διάφοροι παράγοντες συνεισφέρουν στην εμφάνιση του, όπως για παράδειγμα βιολογικές και ορμονικές αλλαγές, δηλαδή κυρίως οι μεταβολές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης που έχουν επίδραση  στο σώμα, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η αυτοεκτίμηση, οι δυσκολίες  για να ξεπερνάμε τα καθημερινά εμπόδια και κοινωνικοί παράγοντες, όπως το άγχος ή ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν και να προκαλέσουν την εμφάνιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου.

 

Πως αντιμετωπίζεται το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο;

Οι τρόποι για να βοηθηθεί μια γυναίκα που ταλαιπωρείται από το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο είναι διάφοροι και περιλαμβάνουν συμβουλές για πράγματα που μπορούν να γίνουν αλλά και πράγματα που η γυναίκα πρέπει να αποφεύγει.

 

Κατάλληλη διατροφή

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν βοηθηθεί από τη σωστή διατροφή. Γενικά, υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται με άλλου είδους τρόφιμα. Επίσης, αναφέρεται ότι τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα (κάθε 3 ώρες) αντί των 3 μεγάλων γευμάτων ημερησίως, ταιριάζουν καλύτερα σε αυτές τις γυναίκες. Τα συμπληρώματα διατροφής, αν και μπορεί να βοηθήσουν, δεν έχουν αποδεδειγμένη αξία, όμως πολλές φορές, γυναίκες  αναφέρουν ότι έχουν βοηθηθεί αρκετά, όταν τα έχουν προσθέσει στη διατροφή τους.

 

Φαρμακευτική αγωγή

Φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στο ΠΕΣ είναι είτε εκείνα που θα σταθεροποιήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ηρεμίας, φάρμακα τα οποία βοηθούν ενάντια στην κατάθλιψη ή και φάρμακα που ρυθμίζουν ή σταματούν την περίοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε η γυναίκα να ηρεμήσει και ψυχικά και σωματικά.

 

Γυμναστική και τρόπος ζωής

Σημαντική παράμετρος είναι η σωματική άσκηση, που θα βοηθήσει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και στη μείωση "πρηξίματος" αλλά και τεχνικές χαλάρωσης  όπως yoga, tai chi. Άλλες θεραπείες που έχουν προταθεί από τους ερευνητές είναι ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία, το reiki. Επίσης, συνιστάται ο καλός ύπνος για 7-8 ώρες. Αντιθέτως πρέπει η γυναίκα να αποφεύγει το αλκοόλ και το κάπνισμα.

 


 

Ο γυναικολόγος στις περιπτώσεις του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου πρέπει να είναι ο ειδικός σύμβουλος της γυναίκας, καθοδηγώντας την και βοηθώντας την να ξεπεράσει τα συμπτώματα, έτσι ώστε αυτή να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα και καλή ποιότητα ζωής.

Μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ενημερωτικό ραντεβού με τον Επικ. Καθηγητή Δρ. Παν. Χριστόπουλο για να λάβετε τη βοήθειά του και τις συμβουλές του για την αντιμετώπιση του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου, που ενδεχομένως σας ταλαιπωρεί κι επηρεάζει τη ζωή σας.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.