Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κι ευχάριστη κατάσταση. Πολλές γυναίκες ρωτούν το γυναικολόγο τους για τις αλλαγές στο σώμα τους. Συνήθως οι προβληματισμοί έχουν να κάνουν με την άγνοια της γυναίκας για αυτό που θα ακολουθήσει. Το άγνωστο είναι πάντα μια πηγή άγχους, που ο μαιευτήρας γυναικολόγος πρέπει να αποβάλλει από τη γυναίκα με τη σωστή ενημέρωσή της. Ας δούμε τις βασικές αλλαγές στο σώμα της εγκύου ανά τρίμηνο:

 

Εγκυμοσύνη αλλαγές στο σώμα 1ο τρίμηνο

 

Πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: κάτι νέο συμβαίνει

 

Μόλις επιβεβαιωθεί επίσημα η εγκυμοσύνη, ξεκινάει ένα υπέροχο ταξίδι, που συνοδεύεται από μία σειρά συμπτωμάτων και αλλαγών.

Από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης είναι το πρήξιμο και η ευαισθησία στο στήθος, που οφείλονται στην αύξηση των ορμονών. Όσο η εγκυμοσύνη προχωράει, καλό είναι να φορέσετε μεγαλύτερο στηθόδεσμο, για καλύτερη στήριξη και άνεση. Ακόμα, μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερα λευκά, λεπτόρρευστα υγρά από τον κόλπο, που είναι απολύτως φυσιολογικά. Μη χρησιμοποιείτε συνέχεια σερβιέτα και αποφύγετε εντελώς τα ταμπόν. Εάν εμφανιστούν πράσινα ή κίτρινα ή δύσοσμα υγρά, μιλήστε με το γυναικολόγο.

Η δυσκοιλιότητα, αέρια και αίσθηση τυμπανισμού είναι πολύ συχνά συμπτώματα, που οφείλονται στη μείωση της κινητικότητας του εντέρου ή στα συμπληρώματα σιδήρου. Καλό είναι να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών και φυτικών ινών ή να προμηθευτείτε κάποια βοηθήματα για το έντερο, που θα σας συστήσει ο φαρμακοποιός ή ο γυναικολόγος σας.

Η πρωινή αδιαθεσία και η ναυτία, όπως και οι έμετοι, είναι απ’ τα συχνότερα σημάδια κύησης κατά τους πρώτους μήνες και μπορεί να διαρκούν όλη την ημέρα. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Επίσης, είναι λογικό ότι καθώς η μήτρα σιγά σιγά μεγαλώνει, θα έχετε κάποιο αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά και «μικροτραβήγματα». Επίσης, αρχίζει να πιέζεται η ουροδόχος κύστη, κι έτσι προκαλείται συχνουρία.

Από τις πιο απλές αλλά και συχνές αλλαγές, που θα νιώσετε κατά την εγκυμοσύνη, είναι οι εναλλαγές στη διάθεση και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που οφείλονται στις αλλαγές των ορμονών. Μείνετε ήρεμη, συζητήστε με τον ιατρό και το σύντροφό σας και απολαύστε το ταξίδι προς τη μητρότητα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ ΣΤΟ 2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.