Δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης: το πιο «εύκολο»

Καθώς οι ναυτίες υποχωρούν και η όρεξη για φαγητό επανέρχεται, θα αρχίσετε να παίρνετε περισσότερο βάρος και αυτό χρειάζεται προσοχή. Η αίσθηση κόπωσης και η υπνηλία μειώνονται. Σε αυτή την περίοδο, τα ούλα της εγκύου είναι πιο ευαίσθητα και ματώνουν πιο εύκολα κατά το βούρτσισμα, και για αυτό συστήνουμε να κάνετε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

 

Εγκυμοσύνη 3ο τρίμηνο αλλαγές στο σώμα

 

Η εγκυμοσύνη ξεκινάει να γίνεται εμφανής, αφού πλέον η κοιλιά αρχίζει να μεγαλώνει, καθώς η μήτρα βρίσκεται πλέον στο ύψος του ομφαλού. Η συχνουρία που επέμενε στο πρώτο τρίμηνο πλέον υποχωρεί, αφού η μήτρα δεν πιέζει την ουροδόχο κύστη. Καθώς η μήτρα μεγαλώνει, θα νιώθετε ενοχλήσεις, όπως τραβήγματα και τσιμπήματα στα πλαϊνά τμήματα της κοιλιάς. Οι μύες και οι ιστοί της λεκάνης θα ξεκινήσουν να χαλαρώνουν, ώστε να προετοιμάζονται για τον τοκετό. Αυτό προκαλεί πόνους στη μέση και στην πλάτη.

Η δυσκοιλιότητα συνεχίζεται και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει και αιμορροΐδες ή να τις επιβαρύνει. Επίσης, ξεκινούν και οι καούρες, καθώς η χαλάρωση της βαλβίδας του στομάχου, επιτρέπει στις τροφές και στα υγρά να ανεβαίνουν στον οισοφάγο. Για όλα τα παραπάνω, ο γιατρός και ο φαρμακοποιός σας έχουν λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Η αρτηριακή πίεση πέφτει ελαφρώς (κάτι το οποίο είναι προσωρινό) και η καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα, για να καλυφθούν και οι ανάγκες αιμάτωσης του εμβρύου. Επίσης, αυξάνεται και ο ρυθμός αναπνοής και ο μεταβολικός ρυθμός, σε σημαντικό βαθμό.

Σίγουρα, το πιο ευχάριστο γεγονός, κυρίως προς το τέλος αυτού του τριμήνου, είναι ότι θα αρχίσετε να νιώθετε τις κινήσεις και τα σκιρτήματα του εμβρύου. Μέχρι τον τοκετό, όσο το παιδί μεγαλώνει και δυναμώνει, οι κινήσεις του θα γίνονται ακόμα πιο έντονες.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ ΣΤΟ 3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.