Η καλλιέργεια κολπικού υγρού είναι μια συχνή εξέταση στις γυναίκες. Πολύ συχνά, κάποια μικρόβια μπορεί να εμφανιστούν και να αναπτυχθούν μέσα στον κόλπο της γυναίκας με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κολπίτιδα ή και τραχηλίτιδα. Ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονται τα μικρόβια στον κόλπο μπορεί να ποικίλει  από κακή υγιεινή των γεννητικών οργάνων, σεξουαλική πράξη, έκθεση σε περιβάλλον με πολλά μικρόβια κλπ. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι μύκητες, τα εντεροβακτηριοειδή (Εscherihia coli, Κλεμπσιέλλα, Εnterobacter, Ρroteus), ο στρεπτόκοκκος, τα μυκοπλάσματα, η gardnerella vaginalis, τα χλαμύδια, και άλλα.

Επισης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κοι οι ιογενείς μολύνσεις, όπως οι διάφοροι τύποι του ιού των κονδυλωμάτων (Ηuman Papilloma Virus: HPV), ο έρπητας (Herpes Simplex Virus: ΗSV) 1 και 2 και άλλα.

 

Συμπτώματα Κολπίτιδας

Τα συχνότερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν και να βάλουν την υποψία μιας κολπίτιδας είναι τα αυξημένα υγρά από τον κόλπο, ερεθισμός, πόνος κατά την επαφή, δυσοσμία των γεννητικών οργάνων και άλλα.

 

Εξέταση

Για να δούμε αν υπάρχει μικρόβιο και ποιό συγκεκριμένα είναι αυτό, πρέπει να κάνουμε μια εξέταση που ονομάζεται καλλιέργεια κολπικού υγρού. Επίσης, με το αντιβιόγραμμα που ακολουθεί την καλλιέργεια θα ξέρουμε και ποιό είναι το καταλληλότερο αντιβιοτικό για το συγκεκριμένο μικρόβιο. Έτσι πετυχαίνουμε στοχευμένη αντιμετώπιση και αποτελεσματική θεραπεία, χωρίς ταλαιπωρία για τη γυναίκα.

 

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.