Η κολποσκόπηση είναι μια πιο εξειδικευμενη εξεταση «δευτερης γραμμής» για τη διάγνωση και θεραπεια των βλαβων του τραχήλου της μήτρας μεσω ενός ειδους μικροσκοπιου. Πρακτικα μπορουμε να δουμε σε μεγαλη μεγενθυση τον τραχηλο και με τη χρηση καποιων βοηθητικων μεσων μπορουμε να διαγνωσουμε αν υπαρχει καποια αλλοιωση στον τραχηλο της μητρας από HPV (Ιος των κονδυλωματων) που πιθανα να καταληξει ακομα και σε κακοηθεια. Επισης μπορουμε να χρησιμοποιησουμε διαφορα εργαλεια, όπως π.χ. των λαβίδων βιοψίας. Ετσι, διερευνούμε καλύτερα μια πιθανή βλάβη που μπορεί να έχει προκύψει μέσω του τεστ Παπανικολάου. Για το λογό αυτό η κολποσκόπηση χρειάζεται να γίνεται μόνο όταν το τεστ παπ που προηγείται  ως «πρώτης γραμμής» εξεταση, έχει δείξει κάποια βλάβη.

Η εξέταση είναι εύκολη για τη γυναίκα και πρέπει να προγραμματίζεται περίπου ανάμεσα σε δυο περιόδους γιατί τότε η τραχηλική βλέννα είναι πιο ρευστή και διαφανής.

γυναικολογος

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.