Η κολποσκόπηση είναι μια πιο εξειδικευμένη εξέταση «δεύτερης γραμμής» για τη διάγνωση και θεραπεία των βλαβών του τραχήλου της μήτρας μεσώ ενός είδους μικροσκοπίου. Πρακτικά μπορούμε να δούμε σε μεγάλη μεγενθυση τον τράχηλο και με τη χρήση κάποιων βοηθητικών μέσων μπορούμε να διαγνώσουμε αν υπάρχει κάποια αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας από HPV (Ιός των κονδυλωμάτων) που πιθανά να καταλήξει ακόμα και σε κακοήθεια. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα εργαλεία, όπως π. χ. των λαβίδων βιοψίας. Έτσι, διερευνούμε καλύτερα μια πιθανή βλάβη που μπορεί να έχει προκύψει μέσω του τεστ Παπανικολάου. Για το λόγο αυτό η κολποσκόπηση χρειάζεται να γίνεται μόνο όταν το τεστ παπ που προηγείται ως «πρώτης γραμμής» εξέταση, έχει δείξει κάποια βλάβη.

Η εξέταση είναι εύκολη για τη γυναίκα και πρέπει να προγραμματίζεται περίπου ανάμεσα σε δυο περιόδους γιατί τότε η τραχηλική βλέννα είναι πιο ρευστή και διαφανής.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.