Τι είναι το Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου (εξέταση κολποτραχηλικού επιχρίσματος, τεστ παπ) είναι μια από της βασικότερες εξετάσεις της γυναίκας κατά τον προληπτικό γυναικολογικό της έλεγχο κάθε χρόνο. Ο προληπτικός έλεγχος με εξέταση κατά Παπανικολάου (Pap test) έχει σαν κύριο στόχο να ανακαλύψουμε έγκαιρα ποιές γυναίκες έχουν βλάβες στον τράχηλο της μήτρας, ώστε να τις θεραπεύσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, πριν  μερικές από αυτές φτάσουν να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου.

Πριν το Τεστ Παπανικολάου

Πριν από την εξέταση η γυναίκα πρεπει να μην έχει σεξουαλική επαφή ή κολπικές πλύσεις για τουλάχιστον 2 με 3 ημέρες. Η εξέταση καλό είναι να προγραμματίζεται για τουλάχιστον μια εβδομάδα από το τέλος της περιόδου και φυσικά να μην έχουν προηγηθεί επεμβάσεις στον τράχηλο της μήτρας τις προηγούμενες εβδομάδες ή και μήνες.  

Εξέταση Τεστ Παπανικολάου

Με τη χρήση σπάτουλας και με βουρτσάκι μπορούμε να πάρουμε κύτταρα από τον κόλπο και από τον τράχηλο της μήτρας και να τα μελετήσουμε στο μικροσκόπιο για τυχόν αλλοιώσεις. Ο Κυτταρολόγος θα μας δώσει την απάντηση για το αν υπάρχουν βλάβες στον τράχηλο και να τις αξιολογήσει. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης μπορεί να ακολουθήσει κολποσκόπηση και βιοψία για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη βλάβης και να προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη σοβαρότητα της. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι σοβαρή, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε αφαίρεση της βλάβης. Σε περίπτωση που η βλάβη είναι ήπια, τότε μπορούμε απλά να την παρακολουθήσουμε με τακτικές εξετάσεις, με σκοπό να αποφύγουμε άσκοπες και βιαστικές επεμβάσεις.

Η εξέταση κατά Παπανικολάου πρέπει να γίνεται μέσα στα 3 πρώτα χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών ή από την ηλικία των 21 ετών και μετά. Ανάλογα με την απάντηση από την εξέταση, το τεστ παπ γίνεται κάθε 6 μήνες (αν υπάρχει πρόβλημα) ή αραιότερα χρονικά διαστήματα (όταν είναι φυσιολογικό).

Νέα μέθοδος για Τεστ Παπανικολάου

Με στόχο την ακόμα πιο εύστοχη διάγνωση των βλαβών του τραχήλου της μήτρας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος εξέτασης κατά Παπανικολάου, το γνωστό Thin Prep. Η εξέταση γίνεται από το γιατρό με τον ίδιο τρόπο αλλά αντί να χρησιμοποιούμε το γνωστό «πλακάκι» για την επίστρωση του δείγματος, το υλικό συλλέγεται μέσα σε  φιαλίδιο με μονιμοποιητικό υγρό. Έτσι συλλέγουμε περισσότερα κύτταρα που επιστρώνονται με καλύτερο τρόπο.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.