Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι σήμερα η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση πολλών από τα προβλήματα της μήτρας. Ουσιαστικά, βάζουμε μέσα στη μήτρα μια μικροσκοπική κάμερα ώστε να μπορούμε να δούμε το εσωτερικό της στην οθόνη και μάλιστα σε μεγέθυνση. Με τον τρόπο αυτό βλέπουμε και αναγνωρίζουμε άμεσα και με απόλυτη ακρίβεια αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στο εσωτερικό της μήτρας και να βάζουμε μια έγκυρη διάγνωση. Επίσης μπορούμε να βάλουμε μέσα από το υστεροσκόπιο και μικροσκοπικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και έτσι να θεραπεύσουμε τη γυναίκα.

Με την υστεροσκόπηση μπορούμε με άμεση οπτική επαφή να πάρουμε βιοψίες, να αφαιρέσουμε ένα διάφραγμα της μήτρας, να αφαιρέσουμε πολύποδα ή ινομύωμα που προβάλει στο εσωτερικό της, να ελέγξουμε τις εισόδους των σαλπίγγων, να διερευνήσουμε πιθανή υπογονιμότητα ή ανώμαλες αιμορραγίες και άλλα.  Μπορεί να γίνει χωρίς να χρειάζεται παραμονή στο νοσοκομείο με τοπική ή ελαφρά αναισθησία.

Η παλιά μέθοδος της απόξεσης

Παλαιότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών χρησιμοποιούνταν η απόξεση που αποτελεί όμως μια ξεπερασμένη και «τυφλή» μέθοδο, καθώς ο γυναικολόγος δεν βλέπει μέσα στη μήτρα και έτσι βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην τύχη.

Διάρκεια υστεροσκόπησης

 

Συνήθως η εξέταση διαρκεί λίγα λεπτά και σε περίπτωση ανάγκης για αφαίρεση πολύποδα ή ινομυώματος δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά. Μετά από λίγη ώρα, και αφού βεβαιωθούμε ότι όλα είναι καλά, η γυναίκα φεύγει από το νοσοκομείο και επιστρέφει σπίτι της ή ακόμα και στην καθημερινότητα της. Αν η γυναίκα αισθανθεί κάποια ήπια ενόχληση, αντιμετωπίζεται εύκολα με κοινά παυσίπονα.


Η υστεροσκόπηση είναι μια αξιόπιστη μέθοδος για να βρούμε με ακρίβεια, αλλά και να θεραπεύσουμε αν χρειαστεί, το πρόβλημα αποφεύγοντας μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, δίνοντας άμεσα απαντήσεις και λύσεις στη γυναίκα.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.