Κάθε γυναίκα, που θέλει να προστατεύσει την υγεία και τη γονιμότητα της, πρέπει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της και να υποβάλλεται στον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα που μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα σε αρχικό στάδιο και να θεραπευτούν. Σε γυναίκες που έχουν κάποιο ήδη γνωστό πρόβλημα μπορεί να ζητηθεί και επανεξέταση σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα 5 πλέον απαραίτητα «βήματα» κατά τη ετήσια γυναικολογική εξέταση
Ιατρικό ιστορικό
Η εξέταση ξεκινά με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού με βάση το οποίο ο γυναικολόγος θα μπορεί να εκτιμήσει αν υπάρχει κάποια πάθηση ή συμπτώματα από το γεννητικό σύστημα της γυναίκας, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν.
Γυναικολογική εξέταση
Αφού ληφθεί το ιατρικό ιστορικό, στη συνέχεια ακολουθεί η γυναικολογική εξέταση. Αυτή γίνεται αρχικά με οπτική εξέταση (επισκόπηση) των έξω γεννητικών οργάνων για προβλήματα πχ. κονδυλώματα, ανατομικές ανωμαλίες, δερματικές μολύνσεις κτλ.
Στη συνέχεια γίνεται προσεκτικά τοποθέτηση στον κόλπο ενός ειδικού οργάνου που λέγεται κολποδιαστολέας και μέσω αυτού γίνεται οπτική εξέταση του κολπικού τοιχώματος και του τραχήλου της μήτρας. Σε αυτή τη φάση ο γυναικολόγος θα κάνει και την εξέταση Παπανικολάου (Pap-test). Τέλος γίνεται ψηλάφηση για τη διάγνωση τυχόν προβλημάτων των έσω γεννητικών οργάνων καθώς και των ωοθηκών.
Test pap (τεστ Παπανικολάου)
Το Test pap είναι πολύ σημαντική εξέταση που γίνεται για τη διάγνωση διαφόρων προβλημάτων πχ. κολποτραχηλίτιδες, HPV λοίμωξη ή προκαρκινικές και καρκινικές καταστάσεις του τραχήλου. Ο γυναικολόγος με μια σπάτουλα και ένα βουρτσάκι παίρνει λίγα κύτταρα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας και τα στέλνει στο κυτταρολογικό εργαστήριο για έλεγχο. Η εξέταση αυτή θεωρείται από τις πιο βασικές εξετάσεις προληπτικού ελέγχου των γυναικών κι έχει σώσει τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον Κόσμο.
Υπερηχογράφημα
Το υπερηχογράφημα γίνεται από το γυναικολόγο για να έχει και πλήρη οπτική απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων, με την οποία επιβεβαιώνεται η διάγνωση που έγινε πριν με τη γυναικολογική εξέταση. Με το υπερηχογράφημα ο γυναικολόγος βλέπει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη μήτρα, όπως πχ ινομυώμα, πολύποδας κλπ. Επίσης εξετάζει και τις ωοθήκες για να δει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως κύστη ωοθήκης.
Εξέταση μαστού
Απαραίτητο στάδιο της γυναικολογικής εξέτασης είναι η ψηλάφηση των μαστών από το γυναικολόγο για ύπαρξη τυχόν ογκιδίων ή κύστεων. Αν το κρίνει απαραίτητο, ο γυναικολόγος μπορεί να ζητήσει να γίνει μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών ή σε πιο επικίνδυνες περιπτώσεις μαγνητική τομογραφία. Με το πάροδο του χρόνου η εξέταση του μαστού γίνεται ολοένα και σημαντικότερη για την υγεία της γυναίκας, καθώς σήμερα ξέρουμε ότι αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε αρχικά στάδια, είναι θεραπεύσιμος. Έτσι, η μαστογραφία θεωρείται μια ακόμα εξέταση που σώζει ζωές γυναικών.
Με τις παραπάνω εξετάσεις, η γυναίκα μπορεί να είναι πιο ήσυχη ότι η γυναικολογική της υγεία είναι σε καλό επίπεδο και έτσι να απολαύσει με ασφάλεια τη ζωή της και την οικογένειά της.
Μπορεί να βρείτε επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες σε: