Σήμερα, η αντισυλληπτική μέθοδος που προτείνεται από πολλούς, ως πιθανά η καλύτερη μέθοδος, είναι το ενδομήτριο σπείραμα (spiral – σπιράλ).

 

Τι είναι το σπιράλ;
Το σπιράλ είναι μια μικρή συσκευή που τοποθετείται από το γυναικολόγο μέσα στη μήτρα της γυναίκας και προσφέρει πολύ καλό ποσοστό αντισύλληψης. Πολλές επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ποσοστό αντισυλληπτικής προστασίας φτάνει το 99,5% περίπου!! Έτσι, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων υπολογίζει ότι το σπιράλ είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικό από το αντισυλληπτικό χάπι και άλλες μεθόδους αντισύλληψης.

σπιραλ αντισυλληψη


Ποια γυναίκα μπορεί να χρησιμοποιήσει σπιράλ;
Το σπιράλ ταιριάζει ως μέθοδος σε όλες σχεδόν τις γυναίκες. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και από έφηβες, άτοκες ή θηλάζουσες. Αποτελεί μια εξαιρετική λύση αντισύλληψης σε γυναίκες που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρκίνο μαστού, και πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις αλλά φυσικά και για όσες φοβούνται απλά ένα χάπι, που περιέχει ορμόνες ή δεν θέλουν να παίρνουν καθημερινά χάπια με το φόβο ότι μπορεί να το ξεχάσουν.

Πώς τοποθετείται το σπιράλ στη γυναίκα;
Ο Γυναικολόγος, μετά από εξέταση, θα βεβαιωθεί ότι μπορεί να τοποθετηθεί σπιράλ στη συγκεκριμένη γυναίκα, χωρίς να υπάρχει αντένδειξη (πχ, ινομυώματα ή πολύποδες μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα κλπ ). Το σπιράλ τοποθετείται σχετικά εύκολα από τον γυναικολόγο στο ιατρείο, χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία. Η γυναίκα αμέσως μετά συνεχίζει τις καθημερινής δραστηριότητες της, χωρίς πρόβλημα.
Το σπιράλ δεν έχει κάποια συχνή επιπλοκή που να μας προβληματίζει στην τοποθέτηση του. Μπορεί να προκαλέσει σταγόνες αίματος για τους πρώτους μήνες από την τοποθέτηση του σε ένα ποσοστό γυναικών.

 

Συμπερασματικά, το ενδομήτριο σπιράλ αποτελεί μια εξαιρετικά αξιόπιστη και εύκολη μέθοδο αντισύλληψης, προσφέροντας στη γυναίκα μια σεξουαλική ζωή απαλλαγμένη από το άγχος μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

 

Διαβάστε ακόμα:

6 συχνά λάθη στη χρήση προφυλακτικού

Αντισύλληψη

Υπολογίστε τον κύκλο σας

Έκτρωση

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.