προφυλακτικο

Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι ένα γεγονός που συμβαίνει σχετικά συχνά στην Ελλάδα κυρίως από την έλλειψη ενημέρωσης γύρω από θέματα αντισύλληψης, ιδίως σε νεαρές ηλικίες. Επιπλέον, νοσήματα που οφείλονται σε σεξουαλική επαφή, γνωστά ως Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (Σ.Μ.Ν.), όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, ο HIV κτλ., αποτελούν συχνό πρόβλημα υγείας σε όλες τις ηλικίες.

Συχνή αιτία τέτοιων προβλημάτων είναι η επιπολαιότητα της στιγμής αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης, που μπορεί να αποτρέψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή/και τη μετάδοση Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Ένας συχνός κι εύχρηστος τρόπος αντισύλληψης και ταυτόχρονα περιορισμού της μετάδοσης των Σ.Μ.Ν. είναι το προφυλακτικό. Όμως πολλά, ιδίως νεαρά ζευγάρια αγνοούν ακόμη και βασικούς κανόνες στη χρήση του προφυλακτικού. Διαβάστε παρακάτω τα πιο συχνά λάθη που γίνονται στη χρήση του προφυλακτικού.

 

Η εφαρμογή του προφυλακτικού γίνεται καθυστερημένα

Σύμφωνα με έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι οι μισές εφαρμογές του προφυλακτικού γίνονται αργοπορημένα, δηλαδή η επαφή ξεκινά χωρίς προφυλακτικό, το οποίο τοποθετείται μόνο λίγο πριν την εκσπερμάτιση. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή ένα αφροδίσιο νόσημα.

 

Έχει λήξει η χρήση του προφυλακτικού

Τα προφυλακτικά πολλές φορές ξεχνιούνται σε συρτάρια και πορτοφόλια για αρκετό καιρό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν ημερομηνία λήξης και να τα ελέγχουμε πριν από κάθε χρήση τους.

 

Δεν αφαιρείται ο αέρας που υπάρχει στο προφυλακτικό

Η πλειοψηφία των ατόμων δεν βγάζει όλο τον αέρα που εγκλωβίζεται μέσα στο προφυλακτικό κατά την εφαρμογή του. Το αποτέλεσμα είναι σε αρκετές περιπτώσεις να σπάσει ή να υπάρξει διαρροή.

 

Τα προφυλακτικά διατηρούνται σε λάθος συνθήκες

Η μεγάλη θερμοκρασία καθώς και η τριβή μπορούν να καταστρέψουν το προφυλακτικό. Πολλές φορές τα προφυλακτικά διατηρούνται στο πορτοφόλι ή σε τσέπη παντελονιού. Θα πρέπει να διαβάζονται προσεκτικά οι οδηγίες φύλαξης που περιέχονται στην συσκευασία.

 

Το προφυλακτικό χρησιμοποιείται πάνω από μία φορά

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιούν το προφυλακτικό ξανά κατά την ερωτική επαφή. Αυτό αυξάνει πολύ τους κινδύνους, θα πρέπει μετά από μία χρήση πάντα να πετιέται.

 

Χρήση λιπαντικού

Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλά ζευγάρια είναι η χρήση λιπαντικού, το οποίο μεγαλώνει τις πιθανότητες να σπάσει το προφυλακτικό. Ιδιαίτερα τα λιπαντικά που έχουν ως βάση το λάδι μπορεί εύκολα να καταστρέψουν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα.

 

Ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για:

 

Τα κονδυλώματα και τον ιό HPV

Την αντισύλληψη

Το test-pap

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.