Δείτε στο παρακάτω βίντεο την συνέντευξη για την αντισύλληψη και τα αντισυλληπτικά χάπια, του Μαιευτήρα Γυναικολόγου δρ Παναγιώτη Χριστόπουλου σε παλαιότερη εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου στο STAR.
κείμενο συνέντευξης
Λοιπόν γιατρέ λέω γιατρέ και έχω τρεις. Ποιον να εννοώ άραγε. Εννοώ τον Κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο Γυναικολόγο Μαιευτήρα διδ. της Ιατρικής σχολής Παν Αθηνών.
Καταρχήν χαίρομαι ιδιαίτερα που δίνεται αυτή η ευκαιρία να πούμε ορισμένα πράγματα και ορισμένες αλήθειες για τα αντισυλληπτικά. Να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο γιατί το αντισυλληπτικό χάπι είναι ένα φάρμακο το οποίο είναι πολύ παρεξηγημένο και έχει πολεμηθεί από πολύ κόσμο χωρίς να αξίζει μια τέτοια κατηγορία. Θα ήθελα καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι το αντισυλληπτικό χάπι κυκλοφορεί για περισσότερα από 50 χρόνια και χρησιμοποιείται από εκατ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Έτσι θεωρείται ότι είναι από τα πλέον δοκιμασμένα και τα πλέον καλά μελετημένα φάρμακα και για αυτό μπορούμε να πούμε με κάποια σιγουριά ότι είναι από τα πλέον ασφαλή. Σαφώς είναι ένα φάρμακο , όπως όλα τα φάρμακα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις για την χορήγηση του και έχει πιθανές παρενέργειες ή επιπλοκές. Το οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να έχει κάποια επιπλοκή. Μέσα στις επιπλοκές του αντισυλληπτικού μπορεί να είναι και ένα θομβρωτικό επεισόδιο. Όμως πρέπει να δούμε ποια είναι ακριβώς αυτή η πιθανότητα του να συμβεί κάτι τέτοιο δλδ μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι μελέτες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στο Lanse σε ένα τεράστιας εγκυρότητας ιατρικό περιοδικό από το 2000, ότι οι θάνατοι από πνευμονική εμβολή που οφείλονται στην λήψη αντισυλληπτικών είναι μια γυναίκα κάθε 100.000 χρήστριες. Άρα λοιπόν θεωρείται ότι έχει παρά πολύ μεγάλη ασφάλεια γιατί αυτό το νούμερο είναι σχεδόν μηδενικό. Να μπούμε λίγο στην λογική.
Πόσες γυναίκες στην Ελλάδα γνωρίζετε από στοιχεία ότι παίρνουν αντισυλληπτικά?
Δυστυχώς η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλότερη από αυτό που θα έπρεπε να είναι και αυτό που ισχύει σε άλλες χώρες. Υπολογίζουμε ότι είναι περίπου 3-5% του πληθυσμού.
Άρα το ποσοστό του πληθυσμού των γυναικών, οι γυναίκες είναι 4 εκ. και παθαίνει 1 στις 100.000. Λέω πως γίνεται να έχουμε εμείς 5 αφού είναι 1 στις 100.000 κάτι δεν πάει καλά.
Επεισόδια είναι και αυτό, βάση μελετών υπάρχει τεράστια μελέτη που έγινε στη Δανία και δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal το 2009 περιλαμβάνει πάνω από 1,5 εκ γυναίκες και αποδεικνύει ότι είναι περίπου 60 οι γυναίκες ανά 100.000 χρήστριες. Όμως θα ήθελα να πω ότι σε γυναίκες οι οποίες αυτό το νούμερο δεν λέει κάτι από μόνο, πρέπει να το συγκρίνουμε με τις γυναίκες που δεν παίρνουν αντισυλληπτικά. Στις γυναίκες αυτές έχουμε 30 στις 100.000 άρα λοιπόν ευθύνεται μόνο για 30 γυναίκες με θρομβωτικά επεισόδια ανά 100.000 χρήστριες.
Καλά κάνετε και ξεκαθαρίζετε τα στοιχεία και θα επανέλθω σε εσάς για να δώσετε τις χρήσιμες και σωστές συμβουλές γιατί υπάρχουν και κάποια πράγματα που κάποια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά να τα τηρεί ευλαβικά για να μην θέτει τον εαυτό της σε κίνδυνο. Έχουμε μια κυρία στην τηλεφωνική μας γραμμή. Γεια σας!
Γεια σας
Πάθατε και εσείς πνευμονική εμβολή από τα αντισυλληπτικά χάπια?
Ναι
Τι ηλικία έχετε αν επιτρέπεται?
Είμαι 28 και αυτό είχε συμβεί όταν ήμουν 22
Θέλεις να μας πεις Φωτεινή τι ακριβώς συνέβη?
Ναι, εγώ είχα ένα γυναικολογικό πρόβλημα οπότε αναγκαστικά με συνταγή γυναικολόγου πήρα αντισυλληπτικά. Βέβαια εγώ κάπνιζα αλλά ο γυναικολόγος δεν με ενημέρωσε ποτέ ότι υπάρχει κίνδυνος αντισυλληπτικού και καπνίσματος οπότε έπαιρνα τα αντισυλληπτικά και συνέχιζα να καπνίζω μέχρι κάποια στιγμή που ένιωσα κάποιες ενοχλήσεις και κάποια μουδιάσματα και πήγα σε νοσοκομείο και διαπιστώθηκε η εμβολή.
22 χρονών κοριτσάκι. Το κάπνισμα αγαπητές κυρίες όταν παίρνετε αντισυλληπτικά, έτσι δεν είναι?
Συνίσταται να μην χρησιμοποιούνται από γυναίκες που καπνίζουν. Θα τα πούμε αναλυτικά για να ξεκαθαρίσει αυτό και να ξέρουν οι γυναίκες.
Άρα είναι μια ελαφριά σύσταση καταλαβαίνω.
Υπάρχουν οι απόλυτες και οι σχετικές αντενδείξεις. Αποτελεί σχετική αντένδειξη.
Άρα δίκιο έχει το κοριτσάκι, άμα είναι σχετική αντένδειξη ο γυναικολόγος ή δεν της το είπε καθόλου ή της το είπε χαλαρά και το κοριτσάκι 22 χρονών, να η πνευμονική εμβολή. Πολύ σοβαρό. Το ξεπέρασες εύκολα? Επειδή στα 22 όταν ένα παιδί πονάει, είχες έντονους πόνους στην πλάτη, τι είχες?
Είχα μια δυσφορία πιο πολύ στα άκρα μου.
Γιατί σε αυτές τις ηλικίες , όταν κάποιος είναι πολύ νέος, δεν κινητοποιείται εύκολα. Η οικογένεια θεωρεί εντάξει νέα κοπέλα είναι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Πήγατε γρήγορα στο νοσοκομείο?
Ναι πήγα γρήγορα, έγινε η εισαγωγή έκατσα μια βδομάδα και μετά έπαιρνα αντισυλληπτικά χάπια.
Εντάξει, Φωτεινή να σε ευχαριστήσουμε πάρα πολύ. Ευχαριστούμε θερμά για την μαρτυρία σου. Πως γίνεται η σωστή χρήση των αντισυλληπτικών γιατί ακούσαμε το κοριτσάκι 22 χρονών κάπνιζε. Απαγορεύεται είπαμε να καπνίζεις, τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες?
Κοιτάξτε, εδώ ανοίγει μια πολύ μεγάλη συζήτηση, η οποία δεν είναι μόνο σε αυτό το πάνελ και τον ελλαδικό χώρο. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση γυναικολόγων για το κατά πόσο τα αντισυλληπτικά χάπια πρέπει να χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή. Εγώ είμαι ο υπέρμαχος ότι η γυναίκα πρέπει πάντα για να πάρει την απόφαση να χρησιμοποιήσει τα αντισυλληπτικά να βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και επαφή με τον γυναικολόγο της. Γιατί πρέπει να υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να υπάρχουν ορισμένες συνθήκες στις οποίες δεν απαγορεύεται η χρήση των αντισυλληπτικών ή δεν έχουμε πολύ αυξημένο κίνδυνο. Δηλαδή θεωρητικά όλες οι γυναίκες μπορούν να πάρουν αντισυλληπτικά εκτός από κάποιες.
Ποιες?
Αυτές σαφώς όπως είπα και πριν έχουν απόλυτη αντένδειξη, όπως είναι οι γυναίκες που έχουν πάθει στο παρελθόν ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο, δλδ να έχει η γυναίκα ήδη μια πνευμονική εμβολή ή ένα αγγειακό επεισόδιο ή πρόβλημα με την καρδιά της και να πάει να πάρει αντισυλληπτικά. Αυτό όχι απαγορεύεται , ή να έχει έντονα προβλήματα από το συκώτι της ή να έχει αδιάγνωστες αιμορραγίες. Εκεί όμως που υπάρχει το πρόβλημα και κρύβεται ο κίνδυνος είναι στις σχετικές αντενδείξεις. Μια γυναίκα η οποία είναι πάνω από 35 έχει σαφώς αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με μία γυναίκα που είναι νεότερη. Μια γυναίκα η οποία είναι παχύσαρκη.
Άρα θα λέγατε τα αντισυλληπτικά να λαμβάνονται μέχρι τα 35 εφόσον οι κίνδυνοι αυξάνονται μετά?
Κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Άρα λοιπόν ο γυναικολόγος οφείλει να πάρει ένα λεπτομερέστατο ιστορικό και να εξατομικεύσει την κάθε περίπτωση ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας. Σαφώς όταν η γυναίκα είναι πάνω από 35 προσπαθούμε και έχουμε εναλλακτικές λύσεις αντισύλληψης οι οποίες είναι εξίσου αποτελεσματικές. Άρα λοιπόν πάνω από την ηλικία των 35 εμείς ενημερώνουμε γιατί αυτός είναι ο ρόλος του γυναικολόγου, να ενημερώσει την γυναίκα και από εκεί και πέρα η απόφαση είναι δική της. Σαφώς υπάρχει μια οδηγία ότι οι γυναίκες πάνω από 35 έχουν λίγο αυξημένο κίνδυνο και καλό είναι να το αποφεύγουν ή να βρουν μια άλλη μέθοδο, όπως οι γυναίκες που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση που είναι συχνή και δεν το ξέρουμε γιατί και αυτή είναι μια κρυφή πάθηση, γυναίκες που έχουν προβλήματα με το συκώτι ή τα νεφρά.
Εδώ είχαμε βλέπετε μια περίπτωση που δεν είχε τίποτα, δλδ. μάνα 2 υγιέστατων παιδιών χωρίς κανένα πρόβλημα υγεία έπαθε εμβολή και αν δεν πήγαινε και στο νοσοκομείο...
Συμφωνώ και κατανοώ, αλλά είπαμε και πριν ότι 30 γυναίκες στις 100.000 οι οποίες είναι υγιείς νέες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πάθουν κάτι τέτοιο γιατί έχουν κάποιου άλλου είδους προβλήματα τα οποία δεν είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε όπως για παράδειγμα κάποιες μεταλλάξεις σε παράγοντες πήξης του αίματος, είναι εξετάσεις τις οποίες δεν τις κάνει εύκολα κάποιος και είναι και πανάκριβες εξετάσεις.
Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους, και τους γιατρούς, αλλά και την Χριστίνα γιατί δεν είναι και εύκολο να βγεις δημόσια σε μια εκπομπή να μιλήσεις για ένα πρόβλημα υγείας που είχες στο παρελθόν και αυτό έγινε γιατί ήθελε να βοηθήσει άλλες γυναίκες να προσέξουν την σωστή χρήση των αντισυλληπτικών, να αφυπνιστούν να προσέξουν την υγεία και να ξέρουν πότε να τα πάρουν και πότε όχι. Ευχαριστούμε πολύ και τους γιατρούς.