Είναι λογικό ότι όταν πλησιάζει η ώρα της γέννας, η γυναίκα γεμίζει με αγωνία και ανασφάλεια. Το «άγνωστο» του τοκετού, ιδίως για τη γυναίκα που γεννά για πρώτη φορά, συνοδεύεται από πολλά ερωτηματικά και αγωνίες.

 

 espasan ta nera egkyos 2

 

Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα των γυναικών, όταν πλησιάζει η ώρα του τοκετού είναι το «πόσο γρήγορα θα εξελιχτεί η διαδικασία» και αν θα προλάβουν να φτάσουν εγκαίρως στο μαιευτήριο. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αγωνία για τις γυναίκες που μένουν μακριά από το μαιευτήριο. Ας μη ξεχνάμε ότι, πολλές γυναίκες που μένουν σε επαρχιακές πόλεις μπορεί να έχουν προγραμματίσει να γεννήσουν σε άλλη πόλη, όπως επίσης οι γυναίκες που ζουν σε μια μεγάλη πόλη ξέρουν ότι η μετακίνηση μέσα στην πόλη είναι πολλές φορές απρόβλεπτη και μπορεί να κρύβει μεγάλες καθυστερήσεις. Ο μαιευτήρας γυναικολόγος που φροντίζει τη σωστή εξέλιξη της εγκυμοσύνης όλους τους προηγούμενους μήνες πρέπει να έχει ενημερώσει κατάλληλα την έγκυο, ακόμη και γι’ αυτά τα θέματα. Έτσι, η γνώση για το τι πρόκειται να συμβεί, διώχνει το μεγαλύτερο μέρος της ανασφάλειας της γυναίκας και των οικείων της.

 

Σε πόση ώρα ο τοκετός από την έναρξή του

Η γυναίκα, αλλά και το «περιβάλλον» της (που πολλές φορές είναι περισσότερο στρεσαρισμένο και της μεταφέρει το άγχος), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, ανησυχίας. Αυτό που πρέπει να έχει στο μυαλό της η έγκυος είναι ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται η γυναίκα από την ώρα που θα ξεκινήσουν οι πόνοι της γέννας (ή θα «σπάσουν τα νερά») μέχρι να γεννήσει είναι περίπου 8 με 10 ώρες για το πρώτο παιδί. Βέβαια, σε κάθε επόμενο τοκετό η διάρκεια μικραίνει. Αυτό σημαίνει ότι στο δεύτερο παιδί ο τοκετός μπορεί να γίνει μέσα σε περίπου 6-8 ώρες, ενώ για το τρίτο παιδί ακόμα πιο σύντομα. Άλλωστε, κάποιες περιπτώσεις γυναικών που δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο μαιευτήριο και γέννησαν κατά την μετάβαση τους προς αυτό, αφορά τις περισσότερες φορές γυναίκες που άργησαν υπερβολικά να ξεκινήσουν προς το μαιευτήριο ή γυναίκες που γεννούσαν το 3ο ή 4ο παιδί τους.

 

Προετοιμασία και έγκαιρη μετάβαση στο μαιευτήριο

Το χρονικό περιθώριο που μας δίνει η φυσιολογική διαδικασία του τοκετού δεν πρέπει να είναι και δικαιολογία για την έγκυο, η οποία ξεκινά να έχει συμπτώματα τοκετού, να καθυστερήσει υπερβολικά και χωρίς λόγο τη μετάβασή της. Η προετοιμασία παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο σε αυτές τις καταστάσεις. Καλό είναι η γυναίκα να έχει φροντίσει να έχει έτοιμα τα πράγματα που θα πάρει μαζί της στο μαιευτήριο από πολύ πιο νωρίς. Δεν είναι υπερβολή να έχει ετοιμάσει τη «βαλίτσα του μαιευτηρίου» από όταν «μπει στο μήνα της». Επίσης, αρκετά ζευγάρια έχουν δοκιμάσει από πριν και έχουν επιλέξει τη διαδρομή που θα ακολουθούσουν μέχρι το μαιευτήριο. Έτσι έχουν υπολογίσει και το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσουν με ηρεμία και ασφάλεια στο μαιευτήριο την ώρα του τοκετού.
Εάν ξεκινήσουν πρώτα οι πόνοι, τότε η γυναίκα έχει το περιθώριο να ετοιμαστεί με ηρεμία αλλά και χωρίς αδικαιολόγητα υπερβολικές καθυστερήσεις. Εάν όμως ο τοκετός ξεκινήσει με «σπάσιμο νερών» καλό είναι η μεταφορά να είναι πιο άμεση καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί σημαντικότατο πρόβλημα, με συμπίεση του ομφάλιου λώρου ή αιμορραγία.

 

Ασφάλεια, ηρεμία, χαρά

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, όταν ξεκινήσει ο τοκετός, χωρίς ανούσια καθυστέρηση αλλά και χωρίς πανικό, η γυναίκα έχει όλο τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμαστεί και να φτάσει με ηρεμία στο μαιευτήριο, και να έχει έναν ασφαλή τοκετό. Εξάλλου, η γέννηση ενός παιδιού είναι μια μοναδική στιγμή, που πρέπει όλοι να ζούμε με χαρά.

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.