Η Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών γιορτάζεται, ήδη από το 1992, κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου αναγνωρίζοντας το πολύτιμο και πολύπλευρο έργο που προσφέρουν στις γυναίκες, στην οικογένεια αλλά και γενικότερα στην κοινωνία.

  maia pagkosmia imera

Οι μαίες είναι ο πολύτιμος συνεργάτης του Γυναικολόγου κι έχουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ενημέρωση και προσεκτική καθοδήγηση της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντική και η φροντίδα της γυναίκας κατά τον τοκετό. Ο ρόλος τους δε σταματά εκεί, καθώς η προσφορά τους συνεχίζεται παρέχοντας βοήθεια κατά τη λοχεία τόσο στη μητέρα όσο και στο νεογνό, προάγοντας και υποστηρίζοντας το μητρικό θηλασμό.

Ας μη ξεχνάμε όμως ότι παράλληλα, οι μαίες και οι μαιευτές ασκούν σημαντικό έργο φροντίζοντας τη γενικότερη υγεία της γυναίκας, ενημερώνοντας την για την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο καθώς και παρέχοντας συμβουλές για την αντισύλληψη, τον οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και την προετοιμασία του ζευγαριού για να γίνουν γονείς.
Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 80% των μητρικών και νεογνικών θανάτων (που γίνονται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν υπάρχουν μαίες) θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την εκπαίδευση των μαιών-μαιευτών, με βάση διεθνή στάνταρ και την ενσωμάτωσή τους σε όλα τα συστήματα υγείας στις χώρες αυτές, καταδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στο σύστημα Υγείας.

Ο ρόλος των μαιών και των μαιευτών, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, τους φέρνει στην πρώτη γραμμή των επαγγελματιών υγείας που βοηθούν για την υποστήριξη της Υγείας των γυναικών και για αυτό, τους οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.