Νέα σημαντική επιστημονική ανακοίνωση έγινε αυτές τις ημέρες στο Πανευρωπαϊκό συνέδριο ανθρώπινής αναπαραγωγής στην Βαρκελώνη της Ισπανίας. Οι επιστήμονες από την Κοπεγχάγη ανακοίνωσαν μία νέα ανακάλυψη που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην κατασκευή τεχνητής ωοθήκης για τον άνθρωπο.
Τι είναι η ωοθήκη;
Οι ωοθήκες είναι δύο μικροί αδένες της γυναίκας οι οποίοι έχουν δύο σημαντικές λειτουργίες. Η μία είναι να παράγουν τα ωάρια (συνήθως ένα κάθε μήνα) που προορίζονται για γονιμοποίηση , ώστε να γεννήσει η γυναίκα τα παιδιά της και η δεύτερη λειτουργία είναι η παραγωγή και ελευθέρωση των «γυναικείων ορμονών» που είναι απαραίτητες για την εμφάνιση της περιόδου.
Το πρόβλημα… !
Σε κάποιες γυναίκες στις οποίες εμφανίζονται κάποιοι τύπο καρκίνου είναι απαραίτητη η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία. Τα φάρμακα αυτά όπως και η ακτινοβολία στη περιοχή της πυέλου , δηλαδή εκεί που βρίσκονται τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας , έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των ωοθηκών. Έτσι οι γυναίκες αυτές όταν δεν έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους, δηλαδή δεν έχουν ακόμα τεκνοποιήσει , καταφεύγουν σε συντήρηση είτε των ωαρίων ή σε συντήρηση ωοθηκικού ιστού που λαμβάνεται πριν από έναρξη της χήμειο- ή ακτινοθεραπείας. Ο ιστός αυτός ή τα ωάρια καταψύχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και όταν η γυναίκα αποφασίσει να μείνει έγκυος , είτε καταφεύγουμε σε λύσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα ωάρια γονιμοποιούνται , είτε εμφυτεύεται και πάλι μέσα στη κοιλιά ο ωοθηκικός ιστός που είχε συντηρηθεί, ώστε η γυναίκα να έχει μία φυσιολογική ωοθηκική λειτουργία . Όμως κάποιοι τύποι των καρκίνων μπορεί να εμφανίσουν μεταστάσεις μέσα στις ωοθήκες . Ο κίνδυνος του να εμφυτεύσουμε και πάλι τον ωοθηκικό ιστό μαζί με τις μεταστάσεις πίσω στη γυναίκα (άρα να της εμφυτεύσουμε νέα καρκινικά κύτταρα μετά το τέλος της χημειοθεραπείας) είναι ορατός και προβληματίζει πάρα πολύ τους γυναικολόγους . Για τον λόγο αυτό και έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες μέχρι σήμερα για να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό και μία από τις προσπάθειες αυτές είναι η κατασκευή τεχνητής ωοθήκης.
Νέα ανακάλυψη, νέα λύση;;;
Επιστημονική ομάδα από την Κοπεγχάγη της Δανίας ανακοινώνει για πρώτη φορά τη κατασκευή μίας «τεχνητής» ωοθήκης η οποία προέρχεται από την ανθρώπινη ωοθήκη που λάβαμε από τη γυναίκα πριν ξεκινήσει τη θεραπεία για τον καρκίνο . Πιο συγκεκριμένα πριν ξεκινήσει η γυναίκα χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία γίνεται αφαίρεση των ωοθηκών και οι ωοθήκες αυτές «καθαρίζονται» με χημικές ουσίες επί τρείς ημέρες από τα κύτταρα της ωοθήκης . Έτσι, παραμένει μόνο ο σκελετός από κολλαγόνο και πρωτεΐνες ο οποίος αποκλείεται να έχει μέσα καρκινικά κύτταρα. Μετά από αυτό τοποθετούμε εκατοντάδες άωρα ωάρια που έχουμε πάρει ήδη από την ωοθήκη της γυναίκας και τα οποία ευελπιστούμε ότι θα αναπτυχθούν σταδιακά . Έτσι η γυναίκα εκτός από φυσιολογική αναπαραγωγική ικανότητα θα έχει και το πλεονέκτημα της φυσιολογικής ορμονικής λειτουργίας, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης . Οι επιστήμονες από την Κοπεγχάγη ανακοινώνουν ότι μετεμφυτεύοντας 20 ωάρια, το 25% από αυτά κατάφερε να επιβιώσει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 εβδομάδων, ενώ ξεκίνησε και η κατασκευή νέων αγγείων τα οποία σταδιακά θα πρόσφεραν αίμα για την διατήρηση της ωοθήκης . Η νέα αυτή ανακοίνωση είναι σημαντική γιατί η μέθοδος αυτή απομακρύνει το φόβο της επανεμφύτευσης καρκινικών κυττάρων μετά το τέλος της θεραπείας της γυναίκας και ανοίγει νέες προοπτικές για άλλες ομάδες γυναικών που υποφέρουν από πρόωρη εμμηνόπαυση ή γενικότερα υπογονιμότητα.
Σίγουρα χρειάζεται ακόμα πάρα πολύς δρόμος και πάρα πολλές προσπάθειες μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα . Η ανακοίνωση όμως αυτή αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς τη κατεύθυνση αυτή, ώστε να πετύχουμε το στόχο μας και να μπορέσουμε να χαρίσουμε στη γυναίκα τόσο την ορμονική της λειτουργία όσο και τη γονιμότητα της, για να καταφέρει να αποκτήσει με πιο φυσιολογικό τρόπο τα παιδιά που επιθυμεί. ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΝΟΥ