Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνους χαμηλά στην κοιλιά, κυρίως κατά την περίοδο ή και εκτός από αυτή σε οποιαδήποτε ημέρα του μήνα. Σε μεγάλο βαθμό η ενδομητρίωση συσχετίζεται με προβλήματα υπογονιμότητας. Νέες πρόσφατες έρευνες, μελέτησαν ακόμα καλύτερα το πρόβλημα. Πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, υποστηρίζει ως εξαιρετική λύση την εξωσωματική γονιμοποίηση, για όσες ασθενείς εμφανίζουν υπογονιμότητα λόγω ενδομητρίωσης.

 

 

μητερα μωρο

Πως επηρεάζεται η γονιμότητα από την ενδομητρίωση?

 

Για να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο πρέπει να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο μέσα στη σάλπιγγα της γυναίκας Γενικά, δεν είναι γνωστοί οι αρχικοί μηχανισμοί με τους οποίους η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα.. Μια πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία βοηθά να λυθεί το μυστήριο, καθώς έδειξε ότι η κινητικότητα των σαλπίγγων ήταν κατά 25% μικρότερη στις γυναίκες που είχαν ενδομητρίωση. Η μειωμένη κινητικότητα ίσως να εξηγεί την υπογονιμότητα σε αυτές τις γυναίκες, αλλά δεν είναι γνωστό αν αυτή είναι η μοναδική ή μία από πολλές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα.

 

Αντιμετώπιση ενδομητρίωσης με εξωσωματική γονιμοποίηση

 

Βασικό ερώτημα που απασχολεί γυναίκες και γυναικολόγους είναι πως θα βοηθηθούν οι γυναίκες με ενδομητρίωση να αντιμετωπίσουν την υπογονιμότητα. Έρευνα του Ινστιτούτου μελέτης και θεραπείας της ενδομητρίωσης στις ΗΠΑ εφάρμοσε σε γυναίκες τις εξής μεθόδους:

 

• Εξωσωματική γονιμοποίηση

• Ωοθηκική διέγερση με σπερματέγχυση

• Εξωσωματική γονιμοποίηση ύστερα από αποτυχημένη σπερματέγχυση

 

Η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό εγκυμοσύνης ανά κύκλο ήταν 11% με σπερματέγχυση, 47% με εξωσωματική γονιμοποίηση και 45% με εξωσωματική γονιμοποίηση ύστερα από αποτυχημένη σπερματέγχυση. Ύστερα από 6 κύκλους σπερματέγχυσης η γονιμότητα των γυναικών δεν ξεπέρναγε το 40%, δηλαδή ποσοστό περίπου σχεδόν ίσο με αυτό που έχει κάθε ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξωσωματική γονιμοποίηση είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με την σπερματέγχυση, στις γυναίκες άνω των 38 ετών με σοβαρό πρόβλημα ενδομητρίωσης.

 

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξωσωματική γονιμοποίηση θα έπρεπε να αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία γυναικών με ενδομητρίωση που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.