Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο γίνεται συνήθως στην εφηβεία, μετά την πρώτη ερωτική επαφή ή όταν υπάρχουν διαταραχές του κύκλου. Εκτός από τα προγραμματισμένα ραντεβού για συμβουλές ή εξετάσεις η γυναίκα θα πρέπει να επικοινωνεί με το γυναικολόγο της όταν υπάρχουν ακόμα και μικρές ενοχλήσεις.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για να επισκεφθεί μια γυναίκα το γυναικολόγο της είναι οι παρακάτω:
Φαγούρα, ερεθισμός, αυξημένα υγρά ή άσχημη οσμή στον κόλπο
Γενικά, ο κόλπος της γυναίκας είναι άοσμος και έχει πολύ λίγα υγρά, κυρίως στη μέση του κύκλου. Όταν όμως εμφανίζει άσχημη οσμή, φαγούρα ή έχει έντονο ερεθισμό πρέπει να υποψιαστούμε ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο μικρόβιο. Επίσης, πολύ συνηθισμένο ενόχλημα είναι η αύξηση των υγρών του κόλπου που είναι σε καθημερινή βάση και αναγκάζουν πολύ συχνά τη γυναίκα να χρησιμοποιεί συνεχώς σερβιέτα για να μη λερωθεί. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα πρέπει να πάει για γυναικολογική εξέταση και να μην ακολουθεί «τυφλές» θεραπείες.
Έντονος πόνος κατά την περίοδο
Κάθε γυναίκα βιώνει την περίοδο του κύκλου της με διαφορετικό τρόπο. Κάποιες γυναίκες δεν νιώθουν σχεδόν τίποτα ενώ άλλες έχουν κράμπες και αρκετό πόνο. Ο πόνος στην περίοδο είναι από τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής της. Πολλές φορές ο πόνος περιόδου (δυσμηνόρροια) είναι τόσο σοβαρός που αναγκάζει τη γυναίκα να παραμείνει στο κρεβάτι, αδυνατώντας να εκπληρώσει καθημερινές υποχρεώσεις (σχολείο, δουλειά, οικογένεια). Ο πόνος στην περίοδο μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη κάποιου σημαντικού προβλήματος, όπως ενδομητρίωση, κύστη ωοθήκης, πολύποδας, ινομύωμα κλπ. Σήμερα, ο ενημερωμένος επιστημονικά γυναικολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία τον πόνο στην περίοδο και να απαλλάξει τη γυναίκα από το πρόβλημα, που επηρεάζει τη ζωή της μερικές μέρες κάθε μήνα.
Ανώμαλος κύκλος και άστατη περίοδος
Συνήθως ο κύκλος της γυναίκας έχει σταθερή διάρκεια και η περίοδος έχει σταθερή συχνότητα. Κάθε γυναίκα αναγνωρίζει ποιος είναι ο φυσιολογικός κύκλος, καθώς δεν είναι για όλες σταθερά κάθε 28 ημέρες. Η σταθερότητα στη συχνότητα εμφάνισης της περιόδου θεωρείται φυσιολογική όταν εμφανίζεται κάθε 22 έως και κάθε 35 ημέρες. Επίσης, οι γυναίκες αναγνωρίζουν τη φυσιολογική διάρκεια της περιόδου που μπορεί να είναι από 2 έως 7 ημέρες. Όταν όμως μια γυναίκα καταλάβει ότι ο κύκλος της δεν είναι σταθερός, ότι αλλάζει η διάρκεια της περιόδου ή η ποσότητα του αίματος σε κάθε περίοδο ή ότι εμφανίζει αιμορραγία σε οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου, πρέπει να μιλήσει με το γυναικολόγο της. Συνήθως υπάρχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα που χρειάζεται διόρθωση ή κάποια άλλη ανωμαλία που μπορεί να επηρεάζει τον κύκλο και την περίοδο, όπως κύστη ωοθήκης, πολύποδας, ινομύωμα κλπ.
Πόνος στις ερωτικές επαφές
Τις περισσότερες φορές ο πόνος κατά την ερωτική επαφή είναι παροδικός και εξαφανίζεται από μόνος του. Ένας προσωρινός ερεθισμός στον κόλπο ή προβλήματα από το έντερο μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση κατά την επαφή. Κάποιες φορές ο πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής (δυσπαρευνία) μπορεί να προέρχεται από ξηρότητα που αντιμετωπίζεται με λιπαντικές αλοιφές. Επίσης, κυστίτιδες μπορεί να εμφανίζουν ως σύμπτωμα και τον πόνο στην επαφή. Τέλος, κάποια νευρολογικά προβλήματα μπορεί να εκφράζονται και ως πόνος στην επαφή. Όταν όμως ο πόνος είναι σταθερός σε κάθε επαφή και παραμένει για αρκετό καιρό τότε μπαίνει η υποψία κάποιου γυναικολογικού προβλήματος, όπως ινομυώματα, φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, ενδομητρίωση, κύστη ωοθήκης κ.α.
Ξηρότητα στον κόλπο - εξάψεις
Η ξηρότητα στον κόλπο, η εμφάνιση εξάψεων κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι διαταραχές στην ψυχολογική διάθεση, οι αϋπνίες και άλλα είναι πιθανό να σημαίνουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης στη γυναίκα. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιθανό να οφείλονται και σε άλλες παθήσεις, όπως κολπίτιδα, προβλήματα της καθημερινότητας, παθήσεις του θυρεοειδούς κλπ.
Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Έτσι, για κάποιες γυναίκες τα συμπτώματα αυτά διέρχονται χωρίς σημαντικές επιπτώσεις αλλά κάποιες φορές γίνονται πολύ βασανιστικά και μειώνουν δραματικά την ποιότητα ζωής της. Οι ενοχλήσεις αντιμετωπίζονται με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα. Κάποιες γυναίκες φοβούνται τα ορμονικά σκευάσματα αλλά κάποια από τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και με μη ορμονική θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η γυναίκα να επικοινωνεί άμεσα με τον γυναικολόγο της. Ο γυναικολόγος με τις κατάλληλες εξετάσεις μπορεί να διαπιστώσει ποια είναι η αιτία των συμπτωμάτων και να συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση.