Το γυναικείο στήθος είναι το απόλυτο σύμβολο θηλυκότητας από τα αρχαία χρόνια, το οποίο όμως είναι ταυτόχρονα και ευαίσθητο όργανο, που χρειάζεται προσοχή. Ο καρκίνος του μαστού είναι φυσιολογικό να δημιουργεί άγχος και φόβο στην γυναίκα, απειλώντας τη ζωή της και το σύμβολο της θηλυκότητας της.
Η ορθή πληροφόρηση είναι θεμελιώδης στην αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου και η γυναίκα με τη σωστή ενημέρωση αποφεύγει τις διάφορες παρερμηνείες και τους αστικούς μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με αυτό το θέμα.
Διαβάστε παρακάτω μερικούς συχνούς μύθους που ακούγονται συχνά.
Αν κατά την ψηλάφηση υπάρχει ογκίδιο, τότε σημαίνει ότι υπάρχει καρκίνος του μαστού.
Από τα ογκίδια που θα εμφανιστούν κατά περιόδους στο μαστό της γυναίκας, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι επικίνδυνο για καρκίνο. Σε περίπτωση που η γυναίκα ψηλαφίσει ένα ογκίδιο δεν θα πρέπει να το αγνοήσει αλλά ούτε και να πανικοβληθεί. Ο γυναικολόγος είναι ο γιατρός της γυναίκας που πρέπει να εξετάσει το θέμα και να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις (πχ, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και άλλες, αν το κρίνει απαραίτητο). Η γυναίκα επίσης δεν θα πρέπει να αμελεί τον μηνιαίο έλεγχο με αυτο-ψηλάφηση και τον ετήσιο έλεγχο από το γυναικολόγο της.
Με την μαστογραφία υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί καρκίνος του μαστού.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι εξετάσεις μαστογραφίας έχουν πολύ μικρή ακτινοβολία και ο κίνδυνος από αυτήν είναι ελάχιστος. Αντίθετα τα οφέλη της μαστογραφίας είναι τόσο σημαντικά που επιτάσσουν ετήσιο ή έλεγχο για τις γυναίκες από 40 ετών και άνω, αν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.
Τα αποσμητικά και τα προϊόντα κατά της υπεριδρωσίας μπορούν να προκαλέσουν την νόσο
Η φράση αυτή ακούγεται πολύ συχνά, αλλά δεν τεκμηριώνεται από κάποια σοβαρή επιστημονική μελέτη μέχρι στιγμής, που να συνδέει άμεσα τον καρκίνο του μαστού με την χρήση αυτών των προϊόντων.
Ο καρκίνος του μαστού αφορά μόνο τις γυναίκες
Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι και οι άνδρες μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, αλλά σε πολύ μικρότερα ποσοστά. Στους άνδρες εμφανίζεται συνήθως ως ογκίδιο κάτω από την θηλή. Επειδή υπάρχει πολύ μικρότερη ευαισθητοποίηση στο θέμα για τους άνδρες, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ μεγαλύτερα. Άρα και οι άνδρες θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να αυτοεξετάζονται και να αναφέρουν στον γιατρό τους τυχόν αλλαγές που παρατηρούν.
Αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση τότε κάποια στιγμή θα εμφανιστεί
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, μόνο ένα ποσοστό των γυναικών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού είχαν κληρονομική προδιάθεση. Άρα δεν πρέπει να υπάρχει ούτε εφησυχασμός αλλά ούτε και πανικός ανάλογα με το αν υπάρχουν στο οικογενειακό περιβάλλον περιπτώσεις ή όχι περιστατικά εμφάνισης της νόσου. Με τις σωστές εξετάσεις και ενέργειες η κάθε γυναίκα μπορεί να νοιώθει ήσυχη και ασφαλής.
Θα βρείτε επίσης ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες στην παρακάτω σελίδα: παθήσεις του μαστού