κονδυλωματα γυναικα

Τα κονδυλώματα, που είναι βλάβες στα έξω γεννητικά όργανα που προκαλεί ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, αποτελούν κρυφή επιδημία για γυναίκες και άνδρες. Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και πρόληψης, καθώς και η ελεύθερη σεξουαλική δραστηριότητα, μεγεθύνουν το πρόβλημα.

 

Διαβάστε παρακάτω μερικές σημαντικές απορίες που έχουν πολλές γυναίκες σχετικά με τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και τις απαντήσεις τους.

 

 

Υποψιάζομαι ότι μάλλον κόλλησα τον ιό των κονδυλωμάτων. Ποια είναι τα συμπτώματα?

 

Τα κονδυλώματα έχουν ως μόνο σύμπτωμα την εμφάνιση αλλοιώσεων στο δέρμα σαν εξανθήματα ή σκληρά σπυράκια, που σιγά-σιγά μεγαλώνουν και εξαπλώνονται. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που υπάρχει και κνησμός (φαγούρα) στην περιοχή. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η πιθανότητα μια γυναίκα να έχει κονδυλώματα για πολλά χρόνια και να μην το γνωρίζει, γιατί βρίσκονται σε σημεία που δεν είναι ορατά, όπως εσωτερικά στην ουρήθρα ή στον πρωκτό.

Αν δεν κάνω θεραπεία για τα κονδυλώματα, μπορεί να γίνει μεγαλύτερο το πρόβλημα?

 

Ναι, το πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον, καθώς τα κονδυλώματα μπορεί να μεγαλώσουν και να πολλαπλασιαστούν. Απαραίτητος είναι ο έλεγχος κάθε χρόνο για ύπαρξη κονδυλωμάτων. Επειδή ορισμένοι τύποι του ιού των κονδυλωμάτων αποτελούν αιτία για καρκινογενέσεις, θα πρέπει η γυναίκα να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική και να μην αμελήσει την άμεση θεραπεία τους.

 

Τα κονδυλώματα οφείλονται στο σύντροφό μου?

 

Τα κονδυλώματα είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει κολλήσει τη γυναίκα ο τωρινός της σύντροφος. Μπορεί η γυναίκα να έχει μολυνθεί πριν από χρόνια από παλαιότερο σύντροφο και απλώς να μην γνωρίζει ότι είναι φορέας του ιού, και οι βλάβες να εμφανιστούν αρκετά αργότερα.

 

Υπάρχει πιθανότητα για καρκίνο αν έχω κονδυλώματα?

 

Υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος όμως είναι μικρός. Δεν είναι όλοι οι τύποι του ιού υπεύθυνοι για καρκίνο. Καλό θα είναι η γυναίκα να απευθυνθεί έγκαιρα στον γυναικολόγο και να ξεκινήσει θεραπεία.

 

Το προφυλακτικό είναι επαρκές για να μην κολλήσω κονδυλώματα?

 

Σε γενικές γραμμές το προφυλακτικό προστατεύει σε μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες περιοχές που παραμένουν εκτεθειμένες, όπως το εφηβαίο, ο πρωκτός, το όσχεο και το περίνεο. Η δερματική επαφή σε αυτά τα σημεία μπορεί να μεταδώσει τα κονδυλώματα.

 

Εκτός από ερωτική επαφή, πως αλλιώς μεταδίδονται τα κονδυλώματα?

 

Τα κονδυλώματα αποτελούν σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο. Έτσι λοιπόν, ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με την ερωτική επαφή. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μεταδοθούν και με κοινή χρήση αντικειμένων (είτε ερωτικών είτε και καθημερινής χρήσης).

 

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων?

 

Υπάρχουν αρκετές λύσεις, όμως η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη στην μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών είναι το λέιζερ. Αρκεί μια μόνο θεραπευτική εφαρμογή για να εξαλειφθούν όλα τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Η διαδικασία θεωρείται πλέον ρουτίνας για ένα έμπειρο γυναικολόγο, γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν αφήνει ουλές ή σημάδια.

 

Αν αφαιρέσω τα κονδυλώματα με λέιζερ, το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο?

 

Υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν νέα κονδυλώματα μετά την θεραπεία καθώς με την εφαρμογή του λέιζερ εξαλείφονται τα κονδυλώματα που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους κι όχι η παρουσία του ιού σε κάποια άλλα σημεία, που μπορεί να εκδηλωθεί αργότερα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της περιοχής και μετά την θεραπεία των κονδυλωμάτων με λέιζερ, ώστε να εξαλείψουμε τα νέα κονδυλώματα μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται.

 

Μπορείτε να βρείτε εδώ πιο αναλυτικές πληροφορίες: Κονδυλώματα και HPV

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.