Πόνοι περιόδου στην εφηβεία

 

Οι πόνοι στην περίοδο (ή αλλιώς δυσμηνόρροια) είναι ενοχλητικοί στις περισσότερες γυναίκες και ιδίως στις έφηβες. Η έμμηνος ρύση (η γνωστή “περίοδος”) είναι ξεχωριστή κατάσταση για κάθε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες περνούν την περίοδο ανώδυνα, ενώ ορισμένες έχουν ελαφρύ πόνο. Υπάρχουν όμως και γυναίκες που βιώνουν έντονα συμπτώματα, με έντονους πόνους που τις κρατάνε στο κρεββάτι με αναλγητικά.

 

Κατηγορίες περιόδου

Υπάρχουν 2 κατηγορίες δυσμηνόρροιας: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής εμφανίζεται συχνότερα στις έφηβες συνήθως ένα έως τρία έτη από την εμμηναρχή.

 

 

Συμπτώματα και πόνος περιόδου

Η δυσμηνόρροια προκαλείται από τις συσπάσεις που γίνονται στη μήτρα εξαιτίας της παραγωγής προσταγλανδινών. Πολλές γυναίκες παράγουν τις ουσίες αυτές σε μεγαλύτερο βαθμό από το συνηθισμένο με αποτέλεσμα να έχουν μυϊκούς σπασμούς και κράμπες, τα οποία οι γυναίκες τα νιώθουν ως πόνο. Άλλα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας είναι διάρροιες, εμετοί, πονοκέφαλοι και ναυτίες.

Η έφηβη γυναίκα χρειάζεται να μαθαίνει από νωρίς πως πρέπει να διαχειρίζεται αυτούς τους πόνους για να μην έχει προβλήματα στην καθημερινότητά της. Η ένταση του πόνου μπορεί να επιβαρυνθεί από διάφορους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ηλικία, η αυξημένη ροή αίματος, το οικογενειακό ιστορικό κ.α.

 

Αντιμετώπιση δυσμηνόρροιας

Ο πιο γνωστός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου της περιόδου είναι με τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που φέρνουν τις προσταγλανδίνες σε φυσιολογικές τιμές. Η χορήγησή τους πρέπει να γίνεται άμεσα και έγκαιρα, μόλις υπάρχουν οι πρώτοι πόνοι. Η δράση τους ξεκινά εντός λίγων λεπτών και ανακουφίζει από τους πόνους για περίπου 8 ώρες.

 

 

Υπάρχουν και άλλες βοηθητικές ενέργειες που μπορεί να κάνει η γυναίκα για να μειώσει τους πόνους της περιόδου:

  • Ήπια άσκηση, γιατί βοηθά στην χαλάρωση των μυών και ταυτόχρονα συμβάλλει στην παραγωγή ενδορφινών που δημιουργούν αίσθημα ευφορίας και ανακούφισης

  • Κατανάλωση οσπρίων

  • Αποφυγή ζάχαρης και λιπαρών

  • Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο και βιταμίνη Β1

  • Κατανάλωση ω-3 λιπαρών, πχ. σαρδέλα, σολωμός κ.α.

  • Αποφυγή καφέ, γιατί αυξάνει τους σπασμούς και κατά συνέπεια τους πόνους

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.