Οφέλη και κίνδυνοι του τοκετού στο σπίτι, όπως παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "Μίλα" με την Τατιάνα Στεφανίδου. Μιλάει μητέρα που γέννησε τα παιδιά της στον καναπέ του σπιτιού της, η μαία Ελευθερία Δημοπούλου και ο μαιευτήρας γυναικολόγος Παναγιώτης Χριστόπουλος.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο

 

κείμενο της συζήτησης

 

Τατιάνα Στεφαν.: Αγαπητοί φίλοι, με τι θα ασχοληθούμε σήμερα. Πάμε να δούμε ένα βίντεο για την γέννα στο σπίτι.

Δημοσιογράφος: Η Μαριάννα είναι μια νέα γυναίκα που έγινε μητέρα επιλέγοντας να γεννήσει μέσα στο σπίτι της και όχι σε κάποιο μαιευτήριο.

 

Μαριάννα-Μητέρα που γέννησε στο σπίτι: “Γέννησα σε αυτόν εδώ τον καναπέ που βρισκόμαστε τώρα και τα 2 μου παιδιά.”

Δημοσιογράφος: Αψηφώντας τον οποιοδήποτε κίνδυνο εξηγεί γιατί προτίμησε να φέρει στον κόσμο τα 2 της παιδιά γεννώντας στο σαλόνι του σπιτιού της.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Η Μαριάννα είναι κοντά μας, γεια σου, μαζί με την κυρία ΕλευθερίαΔημοπούλου, την πρόεδρο του συλλόγου Ευτοκία. Καλωσορίσατε. Μαριάννα, μια απόφαση είναι εύκολη για σένα να την πάρεις να γεννήσεις στο σπίτι ?

Μαριάννα: Ήταν εύκολη από τη στιγμή που η εγκυμοσύνη πήγαινε καλά και δεν είχα κανένα πρόβλημα γινόμουν όλο και πιο δυνατή και το αποφάσισα έτσι πολύ εύκολα και κανένας δεν μου στάθηκε εμπόδιο, δηλαδή ο άντρας μου με ενθάρρυνε, οι γονείς μου, τα πεθερικά μου, όλοι.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Γέννησες με γυναικολόγο ή με μαία?

Μαριάννα: Με μαία.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Εγώ που το ακούω, τρομάζω γιατί. Η πρώτη μου εγκυμοσύνη ήταν καταπληκτική. Εργαζόμουν μέχρι τελευταία μέρα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα, μα κανένα. Όταν πήγε να βγει το παιδί διαπιστώθηκε ότι ήταν τυλιγμένος ο ομφάλιος λώρος στο λαιμό του πάρα πολύ άσχημα. Την ώρα που πήγαινα να γεννήσω διαπιστώθηκε αυτό. Ενώ ήταν όλα καλά, χάθηκαν οι σφυγμοί του παιδιού μου. Εάν δεν το είχα πάρει με καισαρική, πέντε λεπτά με είχαν ανοίξει. Αν δεν είχα κάνει καισαρική το παιδί μου δεν θα ζούσε και σκεπτόμενη μια τέτοια απόφαση, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να έχεις την νοσοκομειακή υποστήριξη σε ό,τι και αν σου συμβεί γιατί αυτό δεν μπορείς να το αποκλίσεις. Γιατί στο σπίτι?

Μαριάννα: Και εγώ στο 2ο μου παιδί το είχα αυτό, ήταν τυλιγμένος ο ομφάλιος λώρος και διαπιστώθηκε την τελευταία στιγμή που θα έβγαινε το παιδάκι. Αλλά όλα πήγαν μια χαρά και δεν αγχώθηκα καθόλου.

 

Μαία: Να απαντήσω εγώ σε αυτό?

Όταν ο τοκετός είναι φυσιολογικός και ξεκινά αυτόματα από μόνος του, εκεί σημαίνει ότι μπορεί να τον φέρει σε πέρας μέχρι το τέλος. Όταν έχει περιτύλιξη, θα πάει πιο αργά ο τοκετός ή δεν θα ξεκινήσει καθόλου που σημαίνει ότι το παιδί δεν μπορεί να κάνει κάμψη, ο ομφάλιος λώρος το πιέζει και δεν μπορεί να κάνει κάμψη και κάνει έκταση, δεν ξεκινάει ο τοκετός. Ή αν ξεκινήσει μπορεί να βγει αλλά θέλει πιο σιγά. Αν μπορεί να το κάνει και τι κάνουμε στο φυσικό τοκετό, επειδή δεν βάζουμε φάρμακα, δεν υπάρχει περίπτωση να ζοριστεί το παιδί. Αν μπορεί να το κάνει θα το κάνει , αλλιώς θα γυρίσει πίσω. Όχι θα γυρίσει πίσω, θα σταματήσει ο τοκετός. Αυτό μου δίνει κι εμένα δύναμη να ξέρω ότι μέχρι που μπορώ να πάω. Όταν υπάρχει δυσκολία ή δεν ξεκινά ο τοκετός καθόλου, ή αν ξεκινήσει και έχει δυσκολία θα σταματήσει. Η φύση η σοφή δεν διακινδυνεύει το παιδί, αλλιώς όλοι εμείς οι παλιοί που είχαμε γεννηθεί στο σπίτι θα είχαμε πεθάνει.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Μα πέθαιναν πάρα πολλά μωρά τότε, στη δικιά σας εποχή που γεννιόντουσαν στο σπίτι. Πάρα πολλά μωράκια πέθαιναν στη γέννα. Και πολλές μαμάδες πέθαιναν στη γέννα.

Μαία: Ναι αλλά ποιά η διαφορά από τότε μέχρι σήμερα: τότε δεν πηγαίναν στο γιατρό. Δεν είχαν καμία εξέταση, καμία επιτήρηση. Οι συνθήκες στο σπίτι ήταν άθλιες. Η διαβίωση, η διατροφή τους και δεν μπορούσες και να δώσεις πρώτες βοηθείες, γιατί και δρόμοι δεν υπήρχαν στα χωρία, ούτε νοσοκομεία κτλ. Γιαυτό πέθαιναν πάρα πολλά παιδιά. Και σήμερα μια γυναίκα που θα κάνει πολλά παιδιά, κάποια θα τα χάσει. Αλλά σήμερα έχουμε την πολυτέλεια να έχουν όλη την παρακολούθηση, όλη την επιστημονική παρακολούθηση.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Αν αλλά γιατί κανείς να μην έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος την γέννα στην πιο κρίσιμη στιγμή, την ώρα που γεννιέται το παιδί. Δηλαδή αν πάθει η γυναίκα εκλαμψία την τελευταία στιγμή τι θα κάνει?

Μαία: Δεν παθαίνει εκλαμψία την τελευταία στιγμή. Αξιολογείται η εγκυμοσύνη και παρακολουθείται, με όλη την τεχνογνωσία και την επιστήμη.

 

Τατιάνα Στεφ.: Παρακολουθείται δηλαδή από τον γιατρό με τις εξετάσεις, απλά η στιγμή της γέννας μόνο γίνεται στο σπίτι.

Μαία: Αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, αξιολογείται η εγκυμοσύνη. Δεν λέμε μου κάθισε και θέλω να γεννήσω στο σπίτι. Αξιολογείται μέχρι τελευταία στιγμή, για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι. Κι έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να πάμε σε ένα νοσοκομείο αν χρειαστεί.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Αν γίνει κάτι.

Βέβαια πρέπει να ακούσουμε και την άλλη άποψη, έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον μαιευτήρα γυναικολόγο κ. Παναγιώτη Χριστόπουλο, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφού ενημερώνουμε ότι δεν μπορούμε να κατευθύνουμε το κοινό, πρέπει να ακούμε και την άλλη άποψη. Κύριε Χριστόπουλε!

Γυναικολόγος: Καλησπέρα και ευχαριστώ για την φιλοξενία έστω και από μακριά.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Καλησπέρα. Την δική σας άποψη θα θέλαμε για την γέννα στο σπίτι.

Γυναικολόγος: Θα ήθελα λιγάκι να καταθέσω όχι μια αντιδικία ούτε την αντίθετη άποψη αλλά κάποια πράγματα όπως πιστεύω ότι πρέπει να τα έχει κάθε μέλλουσα μητέρα στο μυαλό της. Είναι φυσιολογικό και λογικό ότι ο τοκετός στο σπίτι έχει μια θετική προσέγγιση από την άποψη ότι μπορεί να δώσει ή και να αυξήσει μια ψυχολογική ευχαρίστηση για την γυναίκα η οποία βρίσκεται σε οικείο περιβάλλον, με οικεία πρόσωπα κοντά της και μπορεί να γεννήσει σε μια καλύτερη ψυχολογική διάθεση. Σαφώς σημαντικότατο ρόλο στην διεργασία αυτή στον τοκετό στο σπίτι παίζουν οι μαίες, που ο ρόλος τους είναι πάρα πολύ σημαντικός, τον τιμούμε όλοι οι γυναικολόγοι. Αποτελούν μέρος της γυναικολογικής μαιευτικής ομάδας, είναι πολύτιμη βοήθεια για κάθε γυναικολόγο. Οι προϋποθέσεις όμως πρέπει να είναι αυστηρές για να γεννήσει μια γυναίκα στο σπίτι και να μην παίρνουμε επιπόλαια αυτή την απόφαση. Δηλαδή, για να γεννήσει με ασφάλεια και να μην έχει προβλήματα ο τοκετός πρέπει σαφώς να υπάρξει ο κατάλληλος εξοπλισμός, πρέπει το σπίτι να είναι κοντά στο νοσοκομείο.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Τι εξοπλισμός δηλαδή?

Γυναικολόγος: Υπάρχουν όλα αυτά τα ιατρικά όργανα, τα οποία μας εξασφαλίζουν μια πολύ καλή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του τοκετού που ξεκινάει από το οξυγόνο μέχρι τον καρδιοτοκογράφο μέχρι πολλά άλλα που δεν θα ήθελα να κουράσω με επιστημονικές φράσεις το κοινό σας.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Εσείς έχετε πάντα καρδιοτοκογράφο?

Μαία: Ναι έχουμε καρδιοτοκογράφο, αλλά όχι αυτόν τον καρδιοτοκογράφο που έχουμε στο μαιευτήριο γιατί αν χρειάζεται μια γυναίκα ένα καρδιοτοκογραφικό έλεγχο, τότε δεν είναι να γεννήσει στο σπίτι. Γι' αυτό πρέπει να αξιολογούμε μέχρι τελευταία στιγμή την γυναίκα.

Γυναικολόγος: Σωστό είναι αυτό που ακούγεται, αν μου επιτρέπεται, συγνώμη θα παρέμβω λιγάκι γιατί δεν έχω ούτε οπτική επαφή με το στούντιο. Σαφώς, αλλά ο καρδιοτοκογράφος για παράδειγμα είναι ένα πολύτιμο όργανο. Στα μαιευτήρια η γυναίκα που γεννάει, είτε έχει παθολογία ή δεν έχει, βρίσκεται σε συνεχή καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση και καταγραφή συνεχή για όλο το 24ωρο ώσπου να γεννήσει.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Εμένα έτσι βρήκαν ότι το παιδί πάθαινε ασφυξία την ώρα που πήγα να γεννήσω. Χάθηκαν ξαφνικά οι σφυγμοί τελείως. Είχε 0 σφυγμούς. Κι έτσι μου το πήραν με καισαρική.

Γυναικολόγος: Αυτό αναδεικνύει την αξία του καρδιοτοκογράφου και της συνεχής καρδιοτοκογραφικής παρακολούθησης.

Μαία: Επίσης, στο μαιευτήριο επιβάλλεται να έχουμε καρδιοτοκογραφικό έλεγχο του εμβρύου γιατί έχουμε επιταγχυνόμενο τοκετό, δηλαδή έχουμε ωκυτοκίνη και ορό.

Γυναικολόγος: Όχι πάντα.

Μαία: στο 90%

Γυναικολόγος: Όχι πάντα, δεν συμφωνώ.

 

Τατιάνα Στεφ.: Γιατρέ, μπορείτε να ολοκληρώσετε.

Γυναικολόγος: Αν θέλετε να μου δώσετε 2 λεπτά. Κοιτάξτε λιγάκι, στην Ολλανδία για παράδειγμα που είναι παράδοση ο τοκετός στο σπίτι, υπάρχει οργανωμένες μονάδες και ασθενοφόρο standby έξω από το σπίτι της γυναίκας, που μπορεί να γίνει ακόμα και καισαρική μέσα στο ασθενοφόρο με διασταυρωμένο αίμα.

Στη Δανία υπάρχουν παρόμοιες δομές με το ασθενοφόρο να σε περιμένει απ' έξω.

Στην Αγγλία οι δομές αυτές για την γυναίκα που γεννάει στο σπίτι είναι από μαίες που ανήκουν στο νοσοκομείο, λογοδοτούν στο νοσοκομείο και έτσι υπάρχει συνεχώς μια εποπτεία και δεν γίνεται τίποτα αυθαίρετα και ακολουθούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα παρακολούθησης. Δεν γίνεται τίποτα αυθαίρετα.

Μαία: Και εδώ δεν γίνεται αυθαίρετα, σαφώς τηρούνται τα πρωτόκολλα.

 

Γυναικολόγος: Το γνωρίζω και τιμώ το έργο σας. Όμως υπάρχουν σαφώς κάποιες επιπλοκές, τις οποίες δεν μπορούμε να τις παραμερίσουμε. Δηλαδή υπάρχουν τεράστιες επιστημονικές μελέτες, για παράδειγμα θα σας αναφέρω πριν από λίγους μήνες ότι βγήκε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, το οποίο έλεγε ότι οι γυναίκες που γεννούν στο σπίτι, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να χάσουν το μωρό, χωρίς να θέλω να πανικοβάλλω κανέναν. Υπάρχει η μελέτη της Αυστραλέζικης Ιατρικής Εταιρίας ότι υπάρχει 7πλάσιος κίνδυνος.

Σήμερα, κυρία Στεφανίδου, αν ανοίξετε σημερινό δημοσίευμα της Telegraph θα δείτε ότι αναφέρει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες και επιπλοκές για την γέννα στο σπίτι.

 

Τατιάνα Στεφ.: Μάλιστα, είστε σαφής.

Γυναικολόγος:Άρα λοιπόν πρέπει να υπάρχει και να γίνεται όλη αυτή η διεργασία σε σαφώς καλά εξοπλισμένες και ενημερωμένες ομάδες ή μέσα σε μαιευτήρια υπάρχουν δομές σήμερα οι οποίες προσομοιάζουν τον τοκετό στο σπίτι και η γυναίκα μπορεί να έχει όλα τα οφέλη.

 

Τατιάνα Στεφαν.: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.

Γυναικολόγος: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.