5η εβδομάδα εγκυμοσύνης (29η έως 35η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Το τεστ κυήσεως ούρων ή η ανάλυση του αίματος, είναι θετικά. Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν (συνήθως) και τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης (ναυτία, κούραση, πονοκέφαλος, ευαισθησία στο στήθος, συχνοουρία).Το σώμα σας θα αρχίζει να αλλάζει. Είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά και να αποφεύγετε τον καφέ, ο οποίος αυξάνει την ποσότητα των γαστρικών υγρών του στομάχου.
Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Η βλαστοκύστη εξελίσσεται σε έμβρυο. Το αμνιακό υγρό αυξάνεται, ενώ το έμβρυο αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτή την εβδομάδα, το κυκλοφορικό σύστημα μαζί με την καρδιά (η οποία δεν ξεπερνά το μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας), είναι από τα πρώτα που αρχίζουν να λειτουργούν. Μια γραμμή σκουρόχρωμων κυττάρων εμφανίζεται χαμηλά στην πλάτη του εμβρύου, τα οποία θα απλωθούν κατά μήκος και όπως θα ενώνονται, θα σχηματίσουν τον νευρικό σωλήνα και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Ήδη το επάνω τμήμα του σωλήνα γίνεται πλατύ, για να σχηματιστεί το μπροστινό τμήμα του εγκεφάλου. Οι μύες και τα οστά ξεκινούν κι αυτά να σχηματίζονται.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 1.25 χιλιοστά (περίπου το μέγεθος ενός κουκουτσιού από πορτοκάλι ή ενός σπόρου από σουσάμι)

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.