Οι γυναίκες που έχουν έλλειψη ιωδίου και προσπαθούν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη, έχουν έως και τις μισές πιθανότητες να μείνουν έγκυες σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογικά επίπεδα ιωδίου στο αίμα τους, σύμφωνα με πρόσφατη Αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, Αμερικανοί μελετητές παρακολούθησαν για περίπου 5 χρόνια, περισσότερες από 500 γυναίκες που προσπαθούσαν να μείνουν έγκυες. Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι όσες είχαν μέτρια έως σοβαρή έλλειψη ιωδίου είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

 γονιμοτητα

Τη σοβαρότητα αυτού του αποτελέσματος μπορούμε να την καταλάβουμε, αν αναλογιστούμε πόσο συχνή είναι η έλλειψη ιωδίου. Παλιότερη μελέτη έχει υπολογίσει ότι περίπου το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχει επίπεδα ιωδίου κάτω από αυτό που θεωρείται επιθυμητό. Αν και υπάρχουν οδηγίες που συστήνουν τη λήψη ιωδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα οδηγίες για τη λήψη ιωδίου από όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι από τις γυναίκες που εξετάστηκαν το 44% είχε χαμηλά επίπεδα ιωδίου. Ακόμα σημαντικότερο είναι ότι το 25% είχαν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με σοβαρού βαθμού έλλειψη ιωδίου.

Ο ενημερωμένος γυναικολόγος μπορεί να ενημερώσει τη γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος για τη σημασία του ιωδίου και να προβεί στην κατάλληλη εξέταση. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσει τη γυναίκα, που σκέπτεται να πάρει συμπληρώματα ιωδίου, ότι καλό είναι να αποφύγει σκευάσματα που προέρχονται απο φύκια, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική λήψη ιωδίου. Η καλύτερη λύση για τη γυναίκα είναι να προσπαθήσει να έχει τη σωστή λήψη ιωδίου μέσω μιας ισορροπημένης σε ιώδιο διατροφής. Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και το γάλα. Επίσης, το αλατι μπορεί να είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο, αλλά οι γυναίκες δεν πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση άλατος, καθώς αυτό θα έχει άλλες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Το ιώδιο φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικολογική και αναπαραγωγική υγεία. Με τη σωστή συμβουλή μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερες πιθανότητες γονιμότητας στις γυναίκες, που αναζητούν να μείνουν έγκυες για να δημιουργήσουν την οικογένεια που επιθυμούν.  

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.