Η εγκυμοσύνη είναι μοναδική εμπειρία για κάθε γυναίκα και κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη της με διαφορετικό τρόπο από τις υπόλοιπες. Υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και στην ίδια γυναίκα τα πρώιμα συμπτώματα να είναι διαφορετικά σε μια εγκυμοσύνη από εκείνα που θα εμφανιστούν σε μια επόμενη κύηση. Ο λόγος είναι ότι η αύξηση των ορμονών και η αρχική κατάσταση της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη είναι διαφορετικές.

 

 συμπτωματα εγκυμοσυνης

Κάποια γενικά συμπτώματα που είναι διαφορετικά από γυναίκα σε γυναίκα, και που ίσως εμφανιστούν αλλά ίσως και όχι, μπορεί στην αρχή της εγκυμοσύνης να βάλουν την υποψία μιας πιθανής κύησης. Τα συμπτώματα αυτά ονομάζονται «πιθανά» ή «αβέβαια» και δείχνουν απλά και μόνο ότι υπάρχει υποψία κύησης αλλά δεν εξασφαλίζουν ότι η γυναίκα είναι σίγουρα έγκυος.

 

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν μια εγκυμοσύνη:

 

Καθυστέρηση περιόδου

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα που αναγνωρίζουν όλες οι γυναίκες είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Πιο χαρακτηριστικό είναι για τις γυναίκες που έχουν πάντα σταθερό κύκλο. Φυσικά κάποια καθυστέρηση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει εγκυμοσύνη, καθώς υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο κάποιες γυναίκες να έχουν μια προσωρινή ορμονική διαταραχή ή ακόμα και κάποια κύστη στην ωοθήκη, κάποια ορμονική ανωμαλία κλπ.

 

Πρωινή αδιαθεσία

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται χαρακτηριστικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, δεν το νιώθουν όλες οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη. Οι λόγοι της πρωινής αδιαθεσίας στην εγκυμοσύνη δεν έχουν ανακαλυφθεί, πιθανότατα παίζουν ρόλο οι ορμονικές αλλαγές. Η γυναίκα μπορεί να νιώσει ναυτία σε διάφορες στιγμές της μέρας, αλλά συχνότερα εμφανίζονται το πρωί.

 

Αυξημένη κόπωση και υπνηλία

Η κόπωση και το αίσθημα υπνηλίας είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εγκυμοσύνης καθ΄ όλη τη διάρκειά της. Ακόμα και 10 μέρες μετά τη σύλληψη μπορεί να νιώσει έντονη και αδικαιολόγητη κούραση. Τα αίτια της κούρασης είναι αρκετά, κυρίως όμως οφείλεται στην αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

Αλλαγές στο στήθος

Μετά τη σύλληψη υπάρχει αλλαγή στις ορμόνες της γυναίκας που επηρεάζουν και το στήθος της. Ο μαστός λόγω των ορμονικών αλλαγών μπορεί να πρηστεί, να είναι πιο ευερέθιστος στην αφή, κυρίως στην περιοχή γύρω από τις θηλές. Αυτές οι αλλαγές στο μαστό αποτελούν πρώιμα συμπτώματα πιθανής εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να προκληθούν από κάποια κύστη ωοθήκης ή άλλη ορμονική διαταραχή.

 

Υγρά κόλπου

Η γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει αύξηση των υγρών του κόλπου που μπορεί να οφείλονται στην εγκυμοσύνη. Τα υγρά αυτά είναι συνήθως λευκά και δεν έχουν οσμή. Η αύξηση των υγρών μπορεί να οφείλεται και σε κάποια κολπίτιδα ή και να είναι τελείως φυσιολογικά.

 

Μικρή αιμορραγία

Το ωάριο που γονιμοποιείται εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας μερικές ημέρες μετά τη σύλληψη. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή σταγονοειδή αιμορραγία ύστερα από 6-12 μέρες από την γονιμοποίηση του ωαρίου. Πολύ συχνά υπάρχει σύγχυση στην γυναίκα από τις κράμπες με προβλήματα που προέρχονται από το έντερο ή το αίμα να οφείλονται από κάποια ορμονική ανισορροπία.

 

Σε κάθε περίπτωση που η γυναίκα παρατηρεί κάποια συμπτώματα και υποψιάζεται ότι μπορεί να είναι έγκυος, πρέπει να επικοινωνεί αμέσως με το γυναικολόγο για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχει εγκυμοσύνη ή όχι.

 

Διαβάστε ακόμα:

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Διάγνωση και συμπτώματα εγκυμοσύνης

Υπολογίστε τον κύκλο σας

 

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.