Τα ινομυώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι της μήτρας. Το μέγεθος τους μπορεί να είναι από λίγα έως και αρκετά εκατοστά. Συνήθως δεν δημιουργούν συμπτώματα. Όταν όμως αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα, η κλινική εικόνα εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση τους. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, υπογονιμότητα, συχνουρία, δυσκοιλιότητα, πόνο στην περίοδο και άλλα.

 

 ινομυωματα στη γυναικα

Από τι προκαλούνται τα ινομυώματα;

Η πιο συχνή ερώτηση προς το γυναικολόγο τους των γυναικών που έχουν ινομύωμα είναι «από τι προκαλούνται τα ινομυώματα;»

Τα ινομυώματα, πιθανότερα, οφείλονται σε γενετικούς, ορμονικούς ή άλλους άγνωστους λόγους που δεν είναι ακόμα απόλυτα ξεκαθαρισμένοι.

 

Επιστημονικές μελέτες προσπαθούν να διαφωτίσουν την αιτία των ινομυωμάτων. Στην προσπάθεια αυτή, έχουν εντοπιστεί παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση τους:

  • Η ηλικία φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς η πιθανότητα να εμφανιστεί ινομύωμα σε μια γυναίκα πάνω από 40 ετών είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη από ότι στην ηλικία των 20 ετών.

  • Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό στη γυναίκα, δηλαδή όταν η μητέρα, θεία ή αδελφή είχαν ινομυώματα, τότε η πιθανότητα εμφάνισης σε αυτήν είναι περίπου 3πλασια.

  • Επίσης, για ανεξήγητους λόγους, οι γυναίκες με υπέρταση φαίνεται ότι έχουν 5πλασιο κίνδυνο, καθώς επίσης και όσες λαμβάνουν τροφές από σόγια έχουν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες για να εμφανίσουν ινομυώματα.

 

Αντίθετα υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που φαίνεται ότι προστατεύουν από την εμφάνιση ινομυωμάτων:

  • Οι γυναίκες που έχουν 3 ή περισσότερα παιδιά έχουν 80% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ινομυώματα σε σχέση με όσες δεν έχουν παιδιά.

  • Επίσης όσες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά έχουν 65% περίπου μικρότερο κίνδυνο για ινομυώματα.

 

Τα ινομυώματα είναι ένα από τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα. Οι βασικοί παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση τους φαίνεται ότι έχουν τη βάση τους στα γονίδια (πχ, γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό) ή σε ορμονικούς παράγοντες (πχ αντισυλληπτικά, εγκυμοσύνη, σόγια και άλλα).

 

Με την κατάλληλη προσοχή μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης τους. Όταν όμως υπάρχουν ινομυώματα, ο έμπειρος γυναικολόγος μπορεί να τα αντιμετωπίσει με επιτυχία και ασφάλεια, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές. 

Διαβάστε ακόμα:

Μύθοι και αλήθειες για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Κολπίτιδα

Προεκλαμψία: πιο εύκολη και γρήγορη διάγνωση

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.