Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος παρουσίασε έρευνα σχετικά με τον πόνο στην περίοδο (δυσμηνόρροια), στο 10ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πόνου, το οποίο διεξήχθη στην Κοπεγχάγη, μεταξύ 6 και 9 Σεπτεμβρίου.

 

Σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο, στόχος της έρευνας ήταν να εξεταστεί πόσο είναι αποτελεσματική η χρήση ιβουπροφαίνης συγκριτικά με την παρακεταμόλη, σε νεαρές γυναίκες που έχουν πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, δηλαδή έντονους πόνους κατά την περίοδο. Επίσης η έρευνα είχε και ως σκοπό να ελέγξει την ασφάλεια των 2 φαρμάκων, τις τυχόν παρενέργειες και την επίδραση στον κύκλο της νέας γυναίκας.

 

δυσμηνόρροια ερευνα

 

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 νεαρές γυναίκες, οι οποίες αρχικά συμπλήρωσαν ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το πως βιώνουν την περίοδο σε σχέση με τον πόνο, πριν την χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών. Σύμφωνα με την έρευνα που διήρκεσε 2 μήνες, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Στην μια ομάδα χορηγήθηκε στις γυναίκες παρακεταμόλη και στην άλλη ιβουπροφαίνη σε μέσες συνιστώμενες δοσολογίες.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ιβουπροφαίνη έχει καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την παρακεταμόλη, στην αντιμετώπιση του πόνου της περιόδου. Επίσης, έχει ταχύτερη δράση και ανακουφίζει τους πόνους της γυναίκας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ έχει ταυτόχρονα μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσει παρενέργειες.

Το συνολικό αποτελέσματα της μελέτης δείχνει ότι η νεαρή γυναίκα μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και το επίπεδο ζωής της. Δεν είναι λίγες οι έφηβες ή και μεγαλύτερες γυναίκες, στις οποίες οι έντονοι πόνοι της περιόδου οδηγούν στην συχνή απουσία από το σχολείο ή τον εργασιακό χώρο αντίστοιχα.

 

δυσμηνόρροια

 

Η δυσμηνόρροια αποτελεί ένα πολύ συχνό γυναικολογικό πρόβλημα, που απασχολεί περίπου 1 στις 3 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο ήπιος πόνος κατά την περίοδο θεωρείται φυσιολογικός, όταν όμως αποτελεί “μηνιαίο μπελά” για τη γυναίκα, θεωρείται παθολογικός και απαιτεί γυναικολογικό έλεγχο και αντιμετώπιση. Τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας είναι έντονος πόνος στην κοιλιά που παρουσιάζεται σπασμωδικά, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν εμετός, αδιαθεσία, πονοκέφαλος και αδιαθεσία. Επηρεάζει την καθημερινότητα της γυναίκας και την ψυχολογική της διάθεση με αντίκτυπο στον επαγγελματικό και προσωπικό τομέα.

 

Δυστυχώς, είναι πολλές περιπτώσεις γυναικών που είτε λόγω κακής συμβουλευτικής από ιατρούς είτε από μη ενημέρωση τους από γυναικολόγο σχετικά με τη δυσμηνόρροια, υποφέρουν για όλη τους τη ζωή χωρίς να αντιμετωπίζουν αυτή την παθολογική κατάσταση. Εν πολλοίς αυτό οφείλεται στη γενικότερη θεώρηση ότι είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να έχει πόνο κατά την περίοδο.

 

Η γυναίκα που έχει επώδυνη περίοδο, θα πρέπει να ενημερώνει το γυναικολόγο της και αφού αποκλειστούν στην εξέταση άλλα πιθανά παθολογικά αίτια να ακολουθήσει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή.

 

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.