12η εβδομάδα εγκυμοσύνης (78η έως 84η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Οι ναυτίες σας και οι εμετοί σιγά σιγά υποχωρούν και η όρεξή σας σταδιακά επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Τα καλά νέα είναι ότι η κύστη σας δεν πιέζεται τόσο, οπότε η συχνοουρία μειώνεται. Παρόλα αυτά καλό είναι να καταναλώνετε 8 - 10 ποτήρια νερό ημερησίως για να αποφευχθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι κυστίτιδες.

Το άγχος σας σαφώς μειώνεται, καθώς μπαίνοντας στη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αποβολής. Η καρδιά σας αρχίζει να χτυπά λίγο πιο δυνατά προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξημένο όγκο αίματος, αν και δεν γίνεται αντιληπτό από εσάς.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το σώμα του μωρού σας δουλεύει σκληρά για την ανάπτυξή του και το πρόσωπό του αλλάζει συνεχώς, μοιάζοντας περισσότερο με νεογέννητου. Το μήκος του έχει φτάσει πλέον τα 5,2 εκατοστά. Τα μάτια του, που στην αρχή βρίσκονταν στα πλάγια του κεφαλιού του, τώρα έχουν πλησιάσει πιο κοντά μεταξύ τους. Τα αφτιά του έχουν πάρει τη θέση τους στο πλαϊνό του κεφαλιού. Τα οστά αρχίζουν να μεγαλώνουν και να είναι μαλακά. Αργότερα θα σκληρύνουν. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών εμφανίζονται. Οι εμβρυικοί μύες, επιτρέπουν πλέον κάποιες συσπάσεις/κινήσεις στο σώμα του μωρού σας.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 6 εκατοστά (μέγεθος περίπου ενός δαμάσκηνου)
Βάρος εμβρύου: 14 - 18 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.