11η εβδομάδα εγκυμοσύνης (71η έως 77η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Τα μαλλιά σας και τα νύχια σας αρχίζουν να δυναμώνουν εξαιτίας των βιταμινών που ήδη λαμβάνετε. Η μήτρα σας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και η εμφάνισή σας την εβδομάδα αυτή, μπορεί να προδίδει την εγκυμοσύνη σας. Η όρεξή σας αρχίζει να βελτιώνεται, καθώς οι ναυτίες αρχίζουν και μειώνονται, αν και ακόμη είναι εξαιρετικά ενοχλητικές κάποιες μυρωδιές.

Συμβουλή: Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η ελαφρά άσκηση και κυρίως το περπάτημα, σας βοηθάει αρκετά. Ο οργανισμός σας σε αυτή τη φάση καίει τις θερμίδες ταχύτερα από πριν μείνετε έγκυος και ο μεταβολισμός σας έχει ανέβει κατά 25%. Επειδή ιδρώνετε εύκολα, καλό είναι να πίνετε αρκετά υγρά.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, ο πλακούντας αρχίζει να λειτουργεί και το αίμα να κυκλοφορεί ανάμεσα στο μωρό σας και την μήτρα. Τα άνω και κάτω άκρα του μωρού σας γίνονται σιγά σιγά εμφανή και το κεφάλι του είναι σχεδόν όσο το μισό κορμί του. Οι θύλακες για τα μαλλιά σχηματίζονται, και οι ρίζες από τα νύχια των χεριών και των ποδιών αναπτύσσονται. Τα φατνία των 32 δοντιών είναι στη θέση τους. Ο εγκέφαλος του εμβρύου αναπτύσσεται γρήγορα. Το έντερο έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται μέσα στην κοιλιά αλλά για την ώρα είναι άδειο.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 4 εκατοστά (μέγεθος περίπου ενός μεγάλου σύκου)
Βάρος εμβρύου: 5 - 8 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.