10η εβδομάδα εγκυμοσύνης (64η έως 70η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Καθώς πλησιάζετε στο τέλος του α’ τριμήνου της εγκυμοσύνης σας, οι ναυτίες αρχίζουν να υποχωρούν. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η μέση σας αρχίζει να μεγαλώνει, καθώς και μια αύξηση των φλεβών στα πόδια σας και στο στήθος σας, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του όγκου αίματος στον οργανισμό σας. Μια ακόμη πιθανή αλλαγή στο σώμα σας, αποτελούν τα μαλακά ούλα και το πρήξιμο των αδένων του θυρεοειδούς. Σε κάποιες γυναίκες από αυτή την εβδομάδα, η εγκυμοσύνη αρχίζει να φαίνεται.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Τα ακροδάκτυλα των ποδιών του μωρού σας εμφανίζονται αυτή την εβδομάδα. Η καρδιά του εμβρύου έχει αναπτυχθεί στην τελική της μορφή, καθώς έχουν σχεδόν αναπτυχθεί και οι μύες του σώματός του. Αρχίζει να κοιμάται, να ξυπνάει και να κινείται μέσα στην κοιλιά σας, χωρίς όμως το τελευταίο να γίνεται αντιληπτό από εσάς. Ξεκινούν να λειτουργούν τα νεφρά του ώστε στη συνέχεια να ουρεί μέσα στο αμνιακό υγρό. Αρχίζει επίσης η ανάπτυξη των εντέρων, έξω από την κοιλιά του μωρού σας, μέχρι να εισέλθουν αργότερα στην κοιλιακή του χώρα.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 3 - 4 εκατοστά (μέγεθος περίπου μιας μικρής φράουλας)
Βάρος εμβρύου: 4 - 5 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.