8η εβδομάδα εγκυμοσύνης (50η έως 56η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Κάποιες ενοχλήσεις στα πόδια μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους. Καλό θα ήταν να ξεκουράζεστε περισσότερο ή να κρατάτε τα άκρα σας όσο το δυνατόν πιο ζεστά για να ανακουφίζεστε, μέχρι να ελαττωθεί το σύμπτωμα αυτό. Αν και η μήτρα σας αρχίζει να μεγαλώνει, μόνο εσείς το αντιλαμβάνεστε, καθώς τα ρούχα σας θα αρχίσουν να σας στενεύουν στη μέση. Επίσης στο πρόσωπό σας μπορεί να εμφανιστούν οι πρώτες πανάδες.
Τέλος, θα συνεχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στο στήθος σας, να επισκέπτεστε συχνότερα την τουαλέτα, να έχετε ναυτία, κούραση και δυσκοιλιότητα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Συνεχίζεται η γρήγορη ανάπτυξη του εμβρύου. Στην εβδομάδα αυτή, περισσότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου κάνουν την εμφάνισή τους, όπως τα αυτιά, η μύτη, και το επάνω χείλος. Αν και τα μάτια του είναι ακόμα πολύ μακριά το ένα απο το άλλο, τα βλέφαρά του αναπτύσσονται πάνω σε αυτά, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την 27η εβδομάδα περίπου. Τα χέρια του και τα πόδια του μεγαλώνουν, και η εμβρυική ουρά έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Το μωρό σας κινείται, αλλάζει θέση συνεχώς και οι παλμοί της καρδιάς του κυμαίνονται γύρω στους 150' /λεπτό. Τα έντερα του, έχουν μεγαλώσει τόσο, που κάποια θα μετατραπούν σε ομφάλιο λώρο, γνωστό σαν φυσιολογική κήλη.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 1.2 - 1.5 εκατοστά

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.