7η εβδομάδα εγκυμοσύνης (43η έως 49η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Αυτή την εβδομάδα είναι πιθανόν να αρχίζετε να νιώθετε κάποιους πόνους χαμηλά και κάποιες κοιλιακές κράμπες. Είναι φυσιολογικό! Εκείνο που συμβαίνει επίσης, είναι η αύξηση της πυκνότητας της τραχηλικής βλέννης, γεγονός που θα βοηθήσει στο να μείνει ανέπαφη η μήτρα από εξωτερικούς παράγοντες, όπως πχ μικρόβια. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε, αν δεν το έχετε ήδη κάνει, είναι να σταματήσετε το κάπνισμα (όσες καπνίζετε), και να επικοινωνείτε στο εξής μαζί μας, αν πρόκειται να πάρετε κάποιο φάρμακο.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Ο εμβρυικός σάκος συνεχίζει να μεγαλώνει και αρχίζει η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Καθώς ο πλακούντας ωριμάζει, αναπτύσσεται και ο ομφάλιος λώρος. Η καρδιά και ο εγκέφαλος γίνονται πιο περίπλοκα, το στόμα, τα μάτια και τα αυτιά είναι πιο διακριτά, όπως και η άκρη της μύτης. Τα πνευμόνια και το πεπτικό σύστημα αρχίζουν να αναπτύσσονται σε αυτό το στάδιο, και ήδη υπάρχει το τελικό έντερο του εμβρύου. Στη θέση τους επίσης είναι οι νεφροί του μωρού, οι οποίοι ετοιμάζονται για το σημαντικό τους έργο. Τα χέρια του έχουν ήδη διαχωριστεί σε παλάμη και ώμους.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 6 - 9 χιλιοστά (μέγεθος περίπου ενός βατόμουρου)

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.