39η εβδομάδα Εγκυμοσύνης (267η έως 273η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Παρά το γεγονός ότι το μωράκι σας έχει κατέβει αρκετά χαμηλά, και παρά τη συχνοουρία που ακόμα σας ταλαιπωρεί, εσείς θα πρέπει να συνεχίσετε το περπάτημά σας. Οι έντονοι πόνοι στην πλάτη δεν λείπουν, γι’ αυτό πέρα από την ξεκούραση φροντίστε να φοράτε και όσο πιο αναπαυτικά παπούτσια μπορείτε. Ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει από ώρα σε ώρα, κι εσείς πρέπει να έχετε δυνάμεις.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το μωράκι σας συνεχίζει να κατεβαίνει προς την λεκάνη σας στην προσπάθεια του να εμπεδωθεί εκεί, παίρνοντας έτσι θέση για την έναρξη του τοκετού σας. Αν πρόκειται για το πρώτο σας μωρό, τότε μπορεί η εμπέδωσή του να έχει ήδη συμβεί. Οι κινήσεις του πλέον είναι αρκετά περιορισμένες, καθώς δεν του έχει απομείνει και πολύς χώρος μέσα στη μήτρα. Το δερματάκι του στη φάση αυτή έχει γίνει από ροζ, ασπριδερό. Το περισσότερο χνούδι έχει πέσει, εκτός από τους ώμους του και σε κάποιες πτυχές του σώματός του. Τα οστά του κεφαλιού του είναι πλέον έτοιμα να «κυλήσουν» το ένα πάνω στο άλλο, βοηθώντας το έτσι να περάσει τον κόλπο σας και να γεννηθεί. Λίγα από τα αντισώματά σας διασχίζουν το φράγμα του πλακούντα, ενισχύοντας προσωρινά το αμυντικό του σύστημα μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί το δικό του.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 50 – 51 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 3.000 – 3.200 γραμμάρια περίπου

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.