36η εβδομάδα Εγκυμοσύνης (246η έως 252η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Η κορυφή της μήτρας σας φτάνει πλέον στο πιο υψηλό σημείο της, ακριβώς κάτω από το στέρνο σας, γεγονός που επιβαρύνει περισσότερο την αναπνοή σας. Εκείνο που θα πρέπει να προσέχετε είναι να «ακούτε» το μωράκι σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Αν παρατηρήσετε μειωμένη κινητικότητα, ή δεν αισθανθείτε καθόλου κινήσεις για αρκετές ώρες, επικοινωνήστε μαζί μας. Αυτή τη στιγμή μπορείτε να απολαύσετε άφοβα τις ερωτικές στιγμές με το σύντροφό σας, εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη ή ειδική οδηγία. Εντονότερες συσπάσεις και πιο συχνές, ίσως κάνουν την εμφάνισή τους. Οι λεγόμενες προπαρασκευαστικές (Braxton Hicks). Μην φοβάστε! Η μήτρα σας προετοιμάζεται, και κατά κανόνα, δεν είναι επώδυνες. Επικεντρωθείτε στο σχεδιάγραμμα για τον τοκετό σας!

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το μωράκι σας εξακολουθεί να παίρνει βάρος, γύρω στα 150 γραμμάρια την εβδομάδα. Αν είναι το πρώτο σας μωρό πολύ πιθανό να έχει εμπεδωθεί (σφηνώσει) ήδη μέσα στη λεκάνη σας και να έχει πάρει θέση με το κεφαλάκι του προς τα κάτω. Αν πάλι νιώθετε ότι δεν έχει συμβεί αυτό, μην ανησυχήσετε, είναι εξίσου φυσιολογικό. Εκείνο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην εμπέδωση του μωρού σας, είναι να περπατάτε περίπου μισή με μια ώρα την ημέρα, χωρίς βεβαίως να κουράζεστε και να υπερβάλετε. Τα περισσότερα όργανα και συστήματα του μωρού είναι πλέον αναπτυγμένα, για την εξωμήτρια ζωή του. Το πεπτικό του σύστημα για παράδειγμα έχει ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία μόλις το μωρό σας κάνει την πρώτη θηλαστική του κίνηση και καταπιεί την πρώτη γουλιά από το πρωτόγαλά σας.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 47 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 2.650 γραμμάρια περίπου

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.