35η εβδομάδα εγκυμοσύνης (239η έως 245η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Εξακολουθείτε να αισθάνεσαι μουδιασμένη και βαριά, καθώς και μια δυσκολία στην αναπνοή και την τροφή. Για το λόγο αυτό συνεχίστε να λαμβάνετε  συχνά και μικρά γεύματα ώστε να μην επιβαρύνετε την κατάστασή σας. Ο ύπνος σας ενδεχομένως να είναι άστατος και να σηκώνεστε συχνά για να πάτε στην τουαλέτα. Κάντε λίγο υπομονή ακόμα! Χρησιμοποιήστε  μαξιλάρια για να στηρίξετε την πλάτη σας, και να ανακουφίσετε τα πόδια σας. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε με αυτοκίνητο, φροντίστε να κάνετε αρκετές στάσεις για να περπατήσετε και να ξεμουδιάσετε. Αν εξακολουθείτε να εργάζεστε, έφτασε η ώρα να διακόψετε και να ετοιμάζετε σιγά σιγά την βαλίτσα σας για το μαιευτήριο, ξεκινώντας από στηθόδεσμους μητρότητας.

Οι συναισθηματικές αλλαγές που βιώσατε κατά τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης σας, ίσως επιστρέψουν, κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ευέξαπτη. Συζητήστε τα συναισθήματα σας με κάποιον που νοιάζεται για εσάς, και κάνετε πράγματα που σας διασκεδάζουν, ώστε να διώξετε τις ανησυχίες από το μυαλό σας. Τέλος, μπορεί  ανα πάσα στιγμή να κάνει την εμφάνισή του το πρωτόγαλα (πύαρ), γεγονός που είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς είναι το γάλα που θα παράξετε μόλις γεννήσετε και για αυτό το στήθος σας προετοιμάζεται.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το μωρό σας αρχίζει και καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον χώρο μέσα στη μήτρα σας, και για το λόγο αυτό πλέον δεν κινείται τόσο έντονα. Το κεφαλάκι του αν και είναι μεγάλο σε μέγεθος, εξακολουθεί να είναι μαλακό, ώστε να μπορέσει να περάσει από τα κόκαλα της λεκάνης, κατά τη γέννηση. Το χνούδι από το δέρμα του έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά το σμήγμα επάνω στο δέρμα του εξακολουθεί να είναι αρκετό. Μέσα στην εβδομάδα αυτή τα νύχια του φτάνουν στην άκρη των δακτύλων του. Μόλις γεννηθεί μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες γρατζουνιές στο πρόσωπό του, καθώς τα νύχια του μέχρι τότε θα είναι πιο μακριά και μυτερά. Τώρα ξεκινά και αναπτύσσει ωράρια ύπνου.

Μήκος εμβρύου: ≈ 46 εκατοστά
 Βάρος εμβρύου: 2,5 κιλά περίπου

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.