34η εβδομάδα εγκυμοσύνης (232η έως 238η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Αν και το μωρό σας συνεχίζει να παίρνει βάρος, εσείς ξεκινάτε να είστε σταθερή στα κιλά σας. Κράμπες, πόνοι στις αρθρώσεις, συχνοουρία και καούρες σας δυσκολεύουν ακόμη και να κοιμηθείτε κάποιες φορές. Προτιμήστε να ξαπλώνετε στο αριστερό σας πλευρό, καθώς έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματός σας. Είναι πιθανό να αρχίσετε να αντιλαμβάνεστε και κάποιες συσπάσεις στη μήτρα σας, σαν ένα σφίξιμο στην κοιλιά σας, το οποίο ξεκινά από την κορυφή της μήτρας, εξαπλώνετε προς τα κάτω, διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώνει. Είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβεί, καθώς η μήτρα προετοιμάζεται για τον επικείμενο τοκετό.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Το μωρό σας βρίσκεται τώρα σε μια περίοδο όπου αυξάνει με γρήγορους ρυθμούς το βάρος του, παίρνοντας περίπου 150-200 γραμμάρια την εβδομάδα. Οι πνεύμονές του, αλλά και τα νύχια των χεριών του, έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Κάτω από το δέρμα του το στρώμα λίπους συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και η ρύθμιση της θερμοκρασίας του. Σε περίπτωση πρόωρου τοκετού, το μωράκι σας έχει θεωρητικά, όλες τις προϋποθέσεις να επιβιώσει, χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 45 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 2,2 κιλά περίπου

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.