6η εβδομάδα εγκυμοσύνης (36η έως 42η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Μπορεί να νιώθετε κουρασμένες αυτή την εβδομάδα, γεγονός που οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης, καθώς δεν λείπουν και οι πρωινές αδιαθεσίες που σας ταλαιπωρούν αρκετά, λόγω των ολοένα αυξανόμενων ορμονών. Έχετε ανάγκη από ύπνο και ξεκούραση. Το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει και να γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο λόγω της διέγερσης των γαλακτοπαραγωγών αδένων, ενώ κάνουν ίσως την εμφάνισή τους και οι πρώτες διαταραχές βάρους. Τώρα, ήρθε η ώρα για το πρώτο σας υπερηχογράφημα. Στον υπέρηχο αυτό, ελέγχεται εάν η εγκυμοσύνη είναι ενδομήτρια και ακούτε ίσως για πρώτη φορά την καρδιά του μωρού σας.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Ο πλακούντας έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Η καρδιά του μωρού σας αρχίζει και αυτή να χτυπά αυτή την εβδομάδα, αλλά ίσως να είναι δύσκολο να την αφουγκραστείτε. Τώρα ξεκινά η εμβρυική περίοδος, κατά την οποία αρχίζει ο σχηματισμός του κορμιού όπου φαίνεται το κεφάλι και η ουρά. Το κεφάλι του είναι ακόμη αισθητά μεγαλύτερο συγκριτικά με το υπόλοιπο σώμα του. Τα μάτια και τα ρουθούνια αρχίζουν να διαμορφώνονται, τα αυτιά αρχίζουν να αναπτύσσονται, και τα χέρια/πόδια αρχίζουν να προεξέχουν ως μικροσκοπικές εκβλαστήσεις άκρων.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 4 - 6 χιλιοστά (περίπου το μέγεθος ενός ρυζιού)

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.