32η εβδομάδα εγκυμοσύνης (218η έως 224η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Μέρα με τη μέρα παίρνετε βάρος. Εκείνο που μπορεί να σας ταλαιπωρεί το διάστημα αυτό, είναι κάποιος πόνος στη μέση σας, την πλάτη σας ή ακόμα και στους μηρούς σας. Αφενός η κατάσταση αυτή οφείλεται στο επιπλέον βάρος σας, αφετέρου μπορεί να σας προκαλεί ενόχληση και κάποιο «παγιδευμένο» νεύρο. Αποφύγετε να σηκώνετε βάρος, και δοκιμάστε να κάθεστε οκλαδόν, με στηριγμένη την πλάτη σας. Στον ύπνο σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας ή και κάποιο στήριγμα τύπου σφήνα για την μέση σας. Καθώς πλησιάζετε προς τον τοκετό σας, μπορείτε σιγά σιγά να ετοιμάζετε την βαλίτσα σας για το μαιευτήριο.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Τα νύχια των ποδιών και των χεριών του μωρού σας, είναι πλήρως σχηματισμένα, καθώς και οι βλεφαρίδες και τα φρύδια του. Επιπλέον όλα του τα όργανα και τα συστήματα είναι καλά ανεπτυγμένα, με εξαίρεση το πεπτικό σύστημα και τους πνεύμονές του, που χρειάζονται κάποιες εβδομάδες ακόμη. Η συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα του μωρού σας είναι πλέον μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον διάφανο. Στο στάδιο αυτό χρησιμοποιεί και τις πέντε αισθήσεις του, κοιμάται και ξυπνάει, καθώς εξασκείται και στο να ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Κάνει αναπνευστικές κινήσεις και πιπιλάει το δάχτυλο του. Συμπεριφέρεται δηλαδή σαν ένα νεογέννητο!

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 40 - 43 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 1700 - 1800 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.