31η εβδομάδα εγκυμοσύνης (211η έως 217η ημέρα)

Τι συμβαίνει σε εσάς:

Εκείνο που μπορεί να παρατηρήσετε είναι ένα πιο έντονο πρήξιμο στα πόδια, κατακράτηση υγρών ή και φλεβίτη. Επίσης λόγω του ότι η μήτρα σας είναι τόσο μεγάλη πια που πιέζει το διάφραγμά σας, η αναπνοή σας μπορεί να γίνεται με δυσκολία και πιθανώς να λαχανιάζετε πιο εύκολα. Θα αισθανθείτε καλύτερα μόλις το μωράκι σας αρχίζει να κατεβαίνει στη λεκάνη σας. Η μετακίνηση αυτή ονομάζεται «εμπέδωση», και συνήθως συμβαίνει γύρω στις 36 εβδομάδες στις πρωτότοκες. Αν έχετε γεννήσει ξανά, μπορεί να μη συμβεί παρά την ώρα που θα σας πιάσουν οι πόνοι.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας:

Η ανάπτυξη του μωρού σας πλέον εστιάζεται στην πρόσληψη βάρους, καθώς όλα τα σημαντικά του όργανα βρίσκονται πλέον σε λειτουργία. Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται και εξελίσσεται, καθώς και το κομμάτι της μνήμης. Μελέτες έχουν δείξει πως τα βρέφη μετά την γέννησή τους, αντιδρούν σε ακούσματα που είχαν κατά την ενδομήτρια ζωή τους. Τα μάτια του πλέον είναι πλήρως ανοιχτά, και οι κόρες του διαστέλλονται ή συστέλλονται αντίστοιχα, αναλόγως της έντασης φωτός που πέφτει στην κοιλιά σας. Πλέον οι κινήσεις του περιορίζονται, καθώς ο χώρος που έχει μέσα στην μήτρα λιγοστεύει μέρα με τη μέρα. Παρόλα αυτά, οι κλωτσιές γίνονται πιο έντονες και  δυνατές. Τα περισσότερα μωρά στη φάση αυτή έχουν κάνει και στροφή με το κεφαλάκι προς τα κάτω, χωρίς να σημαίνει πως αυτή θα είναι και η τελική του θέση.

Μέγεθος εμβρύου: ≈ 40 - 45 εκατοστά
Βάρος εμβρύου: 1500 - 1600 γραμμάρια

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

Dr. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ MD, MSc, PhD, IFEPAG
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Λεωφ. Κηφισίας 250-254 Τ.Κ 15231 Χαλάνδρι (Αθήνα) | Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.